Skip to content
Politică

Augustin Zegrean, ipoteză-șoc în cazul OUG pe Codurile Penale: Haos se urmărește

hotnews.ro

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean a comentat la B1 TV o eventuală ordonanța de urgență de modificare a Codurilor Penale.

Ce vor să facă e inadmisibil pentru că domnul ministru știe că o astfel de procedură nu este posibilă. Curtea Constituțională are practică în materie și a mai încercat o dată să se preia o lege din dezbaterea parlamentară și să fie dată ordonanță de urgență. Atunci a fost sesizată Curtea și a declarat ordonanța ca neconstituțională, pentru că unicul organ legiuitor al țării este parlamentul. Guvernul numai în situații extraordinare poate să legifereze și numai dacă nu poate fi amânată problema care vrea să o legifereze. Or, nu-mi spuneți mie că e urgent să modificăm definiția abuzului în serviciu, a declarat Zegrean

Mai mult, Augustin Zegrean a precizat că o astfel de ordonanță are menirea să creeze o „harababură” sporită în condițiile în care procedurile sunt oricum destul de complicate.

Dacă se publica ordonanța în Monitorul Oficial nu s-a încheiat povestea, dar abia începe harababura, pentru că cineva o va ataca la Curte. În penal sunt procese foarte multe, foarte repede cineva va ataca și o vor declara atunci neconstituțională, pentru că aceasta este deja practică. Dacă e deja dezbatere în Parlament nu mai poate guvernul să preia și să facă ordonanță.

Fiind vorba de ordonanță, Curtea, când o declară neconstituțională, poate să spună și ce se întâmplă cu efectele produse. Dacă se legiferează se pot anula efectele.

Haos se urmărește. Lucrez în justitie si acum, este harababură totală.

Întrebat de jurnalistul Silviu Mănăstire dacă aceasta poate să fie o strategie gândită la PSD să distrugă toată procedura penală, astfel încât să nu mai știe dreapta stanga ce face judecătorul în sala de judecată, ce face procurorul din dosare, fostul președinte CCR a confirmat.

Exact. Gândiți-vă că în materie de procedură penală instituțiile au legătură între ele. Acolo nu poți să modifici un articol și celelalte să nu le modifici, că au legătură unele cu altele. Nu se mai poate lucra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *