Skip to content
Politică

Augustin Zegrean spune când își va începe Iohannis mandatul

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că mandatul actualului președinte se încheie pe 21 decembrie. Potrivit acestuia, CCR va da un răspuns oficial cu privire la data la care președintele ales, Klaus Iohannis, ar urma să depună jurământul în fața Parlamentului.

„După Constituție, mandatul președintelui este de cinci ani. Socotiți și voi din 21 decembrie 2009 când se împlinesc cinci ani. 21 decembrie 2014, în mod normal. În dreptul constituțional, termenele se socotesc pe zile pline, nu se scade din calcul ziua în care începe și ziua în care sfârșește. Deci, pe 21 decembrie s-ar împlini cinci ani”, a declarat Augustin Zegrean potrivit Agerpres.

Augustin Zegrean a vorbit și despre implicațiile unui jurământ înainte de termen.

„Constituția spune că președintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă un președinte ar depune jurământul și celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi? (…) Dacă cineva riscă să lase țara fără președinte, de ce nu?”, a spus șeful CCR.

El a afirmat că CCR va da un răspuns instituțional în această problemă.

Reamintim că Traian Băsescu a depus jurământul de preşedinte pentru primul mandat în 20 decembrie 2004, iar pentru cel de-al doilea în 21 decembrie 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *