Skip to content
Politică

AUR a ajuns la 15% în sondaje și va continua să crească, susține sociologul Remus Ștefureac: Este perceput ca un partid anti-sistem, anti-PSD și anti-PNL

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a explicat cum a devenit AUR  al treilea partid din România în ceea ce privește intenția de vot. Potrivit INSCOP, AUR a ajuns la 15,3% în sondaje, în timp ce USRPLUS a scăzut la 14,2%.

„În primul rând, se spune că principala surpriză a alegerilor parlamentare a fost nu doar intrarea AUR în Parlament, ci intrarea cu un scor foarte mare, și anume 9% pentru un partid care la alegerile locale avea sub 2%. Prin urmare, după alegerile parlamentare am avut un fel de câștigători simbolici. Celelalte partide, PNL, care a devenit principalul la guvernare, a ieșit pe locul 2, PSD, deși a câștigat alegerile, nu a format guvernul și, de asemenea, nu poate fi perceput ca un câștigător, deci, evident, a urmat o avalanșă de vizibilitate pentru acest partid, care a determinat o creștere destul de rapidă a intenției de vot.

O altă explicație este legată de faptul că, în acest context politic și calendar politic extins, cu două mari forțe aflate la putere și în opoziție, AUR a apărut ca un partid anti-sistem, anti-PSD, anti-PNL, care a captat adeziunea celor nemulțumiți. 

A treia explicație a creșterii AUR este legată de faptul că în ultimii ani s-a consolidat în România un filon naționalist și chiar anumite atitudini de euroscepticism, înfiripate în societatea românească pe fondul unor campanii intense de manipulare susținute din spații geopolitice externe României. Acest lucru a creat un fundament care a permis AUR să capteze mai multă simpatie și, din punctul meu de vedere, la cum arată lucrurile și inabilitatea actualei coaliții de guvernare de a gestiona conflicte și orgolii politice, tendința AUR nu poate fi decât una crescătoare”, spune sociologul.

Acesta susține că AUR are mari șanse să crească în sondaje în continuare, dată fiind situația actuală din politica românească.

„Cu siguranță cei de la AUR au șanse să tot crească. Mediul actual le permite acest lucru. La fel de adevărat este că, așa cum politica românească este în general afectată de fragmentare, și acest filon naționalist va fi afectat de fragmentare, numai dacă amintim conflictul dintre AUR și una dintre cele mai vizibile personaje, Diana Șoșoacă. Deci fragmentarea va afecta și acest filon, dar este un filon în creștere, tocmai din acest motiv este necesar, mai ales în aceste timpuri de pandemie complicată, un pic de responsabilitate crescută mai ales din partea actorilor aflați la guvernare. Fuga de răspundere mi se pare nepotrivită. Nu poți să îți iei jucăriile și să pleci la primul conflict politic.

Cred că niciun nume de politician sau ministru nu poate fi superior binelui comun. Din acest punct de vedere, eu sper ca partidele aflate în coaliția de guvernare să ajungă la un numitor comun pentru că, până la urmă, acest conflict nu face bine nimănui, nu face bine interesului public cu siguranță, iar consecințele sunt cele care sunt. Partidele care generează conflicte în pandemie vor scădea în intenția de vot, iar partidele care stau pe margine și critică această stare vor crește”, spune Ștefureac.

Întrebat dacă va reuși AUR să depășească PNL și PSD în ceea ce privește intenția de vot, sociologul este de părere că „este un scenariu care nu poate fi exclus”.

„E greu de făcut o predicție de acest fel în acest moment. Bazinul potențial pentru mai multe partide care concurează pe această linie naționalistă de patriotism economic este destul de mare, dar asta nu înseamnă automat că AUR va ajunge la 30%, dar este un scenariu care nu poate fi exclus. Până la acel moment, viața politică este dinamică și se pot întâmpla foarte multe. Trebuie să tratăm acest fenomen cu responsabilitate, și cel puțin să solicităm de la actorii politici ceea ce este necesar mai ales în asemenea vremuri de criză: responsabilitate și asumarea guvernării așa cu  au făcut-o din primul moment în care au primit investitura din partea cetățenilor”, a conchis Remus Ștefureac.

Remus Ştefureac, directorul Inscop Research, afirmă, într-o postare pe Facebook, că AUR a devenit, din februarie, al treilea partid din România în ceea ce privește intenția de vot. El susține că alegătorii ar putea „da peste cap” toate socotelile și calculele USR-PLUS și ale coaliției.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *