Skip to content
Politică

AUR încearcă să-și asume victoria în contextul ridicării restricțiilor. Opoziția poate profita de o nouă gafă de comunicare

Inquam Photos/Octav Ganea

Ieri, președintele Klaus Iohannis a anunțat la Palatul Cotroceni că din data de 15 mai se elimină purtarea măștii în exterior. Președintele a spus că a avut anterior o discuție despre pandemie, campania de vaccinare și măsurile de relaxare.  Cu toate acestea, anunțul de ieri al președintelui a dezvăluit o nouă eroare de comunicare a guvernanților, iar liderii AUR s-au grăbit să exploateze din plin anunțul făcut de șeful statului.

Președintele, în contradicție cu premierul

Anterior anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, întrebat de jurnaliști când anume vom putea circula fără mască în aer liber, a spus că „ Nu înainte de 1 iunie”. La câtva ore distanță, Klaus Iohannis anunța la Cotroceni că vom putea circula fără mască în aer liber la data de 15 mai. Contradicția din declarațiile premierului și cele ale președintelui, survenită în aceiași zi, dezvăluie în fapt o nouă gafă de comunicare. Devine limpede că premierul și președintele nu au discutat la începutul zilei și nu s-au pus de acord asupra mesajului pe care trebuie să îl transmită publicului. În timp ce premierul Cîțu înainta dată de 1 iunie, președintele pregătea deja anunțul cu privire la data de 15 mai.

Eroarea de comunicare dezvăluie și lipsa unor consultări mai aprofundate între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria pe tema epidemiei de coronavirus. Lucrul acesta este cu atât mai bizar cu cât vorbim despre persoane provenite de fapt din același partid politic care nu ar avea, teoretic, nici un motiv să se submineze reciproc.

AUR încearcă să capitalizeze politic

În timp ce președintele și premierul se contraziceau pe data cu privire la ridicarea restricțiilor, liderul AUR, George Simion încerca să transforme anunțul într-o victorie personală. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Simion prezenta relaxarea restricțiilor drept o reușită a celor de la AUR: “O decizie luată, fără îndoială, la presiunea milioanelor de români sătui să se mai supună unor măsuri aberante, absurde și inutile. AUR a pledat intens, în ultimele luni, pentru eliminarea purtării măștii în aer liber, iar anunțul de azi reprezintă o victorie uriașă pentru apărătorii libertăților cetățenești”.

Postarea a strâns în doar câteva ori zeci de mii de aprecieri. Un astfel de mesaj era cât se poate de previzibil. În contextul anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis, AUR pierde o temă importantă de atac. Luni întregi liderii AUR au făcut tot posibilul pentru a contesta măsurile de prevenție, mergând pe linia teoriilor conspiraționiste. Prin urmare, Simion e obligat să convertească pierderea acestei tema într-un câștig al celor de la AUR. În lectura celor de la AUR, eliminarea măștii nu are absolut nimic de-a face cu scăderea numărului de infectări. Este foarte posibil ca mesajul lui Simion să fie preluat și de alți lideri AUR și să fie amplificat în zilele următoare.

Contradicțiile dintre premier și președinte pot alimenta o nouă direcție de atac din partea liderilor AUR. Erorile de comunicare sunt adesea cadouri oferite Opoziției, iar așa cum am văzut în cazul anunțului făcut ieri de președintele Iohannis, liderii AUR nu au stat deloc pe gânduri și au încercat să transforme totul într-o victorie personală. În viitor, asemenea erori de comunicare s-ar putea să devină o problemă tot mai gravă pentru cei aflați la guvernare.

2 comentarii la “AUR încearcă să-și asume victoria în contextul ridicării restricțiilor. Opoziția poate profita de o nouă gafă de comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *