Skip to content
Opinii & Analize

AUR nu trebuie scos în afara legii, ci izolat politic și lăsat să își demonstreze falimentul

" "

Pentru mulți cetățeni ai țării, AUR devine pe zi ce trece tot mai nefrecventabil. Exact opusul acestei fraze poate fi valabil și pentru un alt segment al populației, acela care caută și își găsește validare la propriile prejudecăți și la propria intoleranță în acțiunile membrilor AUR. Aceste acțiuni tot mai reprobabile ale membrilor AUR (vezi recent amenințarea cu moartea formulată public de un membru AUR și adresată unei liste cu intelectuali publici) fac ca tentația unei coalizări pentru scoaterea acestei formațiuni politice în afara legii să fie tot mai mare. Din punct de vedere legal, așa cum a explicat și Alexandru Muraru, “există anumite condiții în care un partid poate fi scos în afara legii”. Deși soluția scoaterii în afara legii ar putea fi cea mai tentantă variantă, pe termen lung o astfel de decizie s-ar putea dovedi contra-productivă.

Cum să tratezi AUR

" "
" "

Acțiunile celor de la AUR ar putea crea pe termen lung premizele legale pentru a scoate formațiunea în afara legii. Amenințările publice cu moartea, subminarea sănătății publice și alte astfel de fapte ar putea fi invocate în acest sens. Dar este oare această variantă și cea mai potrivită? Istoria ne-ar putea ajuta în formularea unui răspuns la această întrebare. După un lung șir de acțiuni reprobabile și ilegale, elita politică în fruntea căreia se afla premierul Ion I.C. Brătianu decide în 1924, prin Legea Mârzescu, scoaterea Partidului Comunist în afara legii, la doar 3 ani de la data înființării (1921). Acțiunile celor din PCR au forțat mâna regelui și a premierului care au considerat că vor rezolva definitiv problema PCR prin acest act. Doar că pe termen lung rezultatul a fost unul complet opus așteptărilor. Mare parte din membrii PCR au supraviețuit în ilegalitate. Decizia scoaterii PCR în afara legii a dus la radicalizarea mai multor membrii și la atragerea altora prin efectul “rally ‘round the flag”. Radicalizarea multora s-a produs în închisori, notorie în acest sens fiind închisoarea Doftana. Alții au fugit în Uniunea Sovietică, acolo unde și-au înlesnit contactele cu tovarășii sovietici. Decizia scoaterii PCR în afara legii nu doar că nu a dus așadar la încetarea implicării membrilor PCR, aflați acum în ilegalitate, în viața politică românească, dar a produs pe termen lung un efect mult mai pervers. Setea de răzbunare și resentimentele s-au acumulat. Simpatiile față de membrii PCR din închisori au crescut, iar după al Doilea Război Mondial, facilitarea contactelor dintre membrii PCR și membrii PC al Uniunii Sovietice a netezit calea către preluarea puterii de către comuniști. Deși pe termen scurt, problemele cauzate de către comuniști păreau rezolvate prin Legea Mârzescu, pe termen lung rezultatele au fost catastrofale.

Precedentul istoric reprezentat de PCR ar trebui să reprezinte o dovadă a faptului că, de multe ori, cu toate că există temei legal, scoaterea unui partid în afara legii nu rezolvă problema de fond. Dimpotrivă, pe termen lung s-ar putea chiar să o agraveze. Așadar, dacă scoaterea AUR în afara legii nu este soluția optimă, care ar fi aceasta? Răspunsul a fost deja formulat de mai mulți intelectuali publici. Soluția constă în formarea unui “cordon sanitar” în jurul AUR de către restul formațiunilor politice și întreruperea oricărui dialog cu formațiunea. Izolarea politică a celor de la AUR i-ar pune în situația unei alegeri – fie continuă discursul și acțiunile radicale, cu prețul izolării și al erodării pe termen lung, fie se reformează.

AUR rămâne un partid radical-populist ce vehiculează teme fundamentaliste, naționaliste și anti-individualiste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte. Dar scoaterea AUR în afara legii ar putea duce doar la radicalizarea electoratului și a membrilor, precum și la creșterea simpatiilor vis-a-vis de această formațiune, iar ca în cazul PCR interbelic să ducă paradoxal la întărirea și nu la slăbirea lui. Altfel spus, AUR nu ar trebui scos în afara legii, ci izolat printr-un cordon sanitar și lăsat să își demonstreze singur falimentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *