Alianța pentru Unirea Românilor anunță că pregătește ‘o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România’, susținând că judecătorul Curții de Apel Ploiești, care a admis cererea de suspendare a hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, a acționat ‘conform propriilor convingeri juridice și în spiritul legii’.
‘Alianța pentru Unirea Românilor își concentrează eforturile pe două fronturi esențiale pentru apărarea principiilor democratice și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor români. Pe primul front, AUR apreciază că judecătorul Curții de Apel Ploiești care a pronunțat hotărârea din 24 aprilie 2025 privind suspendarea executării și anularea Hotărârii CCR nr. 32/2024 a acționat conform propriilor convingeri juridice și în spiritul legii. Susținem necondiționat independența sistemului judiciar ca pilon fundamental într-o democrație autentică. Într-o perioadă în care echilibrul între puterile statului este serios compromis, apărarea independenței judecătorilor devine esențială pentru a scoate România din categoria de ‘regim hibrid’. În același timp, pregătim o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România!’, se precizează într-un comunicat al AUR transmis AGERPRES.
Totodată, AUR anunță că, vineri, Curtea de Apel București a admis sesizarea Curții Constituționale a României, formulată de formațiune, privind neconstituționalitatea prevederilor din OUG nr. 1/2025, care limitează dreptul la vot al românilor din diaspora.
‘Această decizie reprezintă un pas important în lupta pentru protejarea drepturilor constituționale ale tuturor cetățenilor români, indiferent de locul în care aceștia își exercită dreptul fundamental la vot. Sesizarea noastră vizează o problemă concretă și profund injustă pentru românii din diaspora: OUG nr. 1/2025 impunea închiderea tuturor secțiilor de votare din străinătate la ora 21:00, ora României, indiferent de fusul orar local. Pentru românii care trăiesc în SUA, Canada sau America Latină, această prevedere ar fi însemnat că secțiile de votare s-ar fi închis dimineața sau la prânz. De exemplu, în Los Angeles, românii ar fi putut vota doar până la ora 11:00 dimineața, în New York până la ora 14:00, iar în Buenos Aires până la ora 15:00’, a mai transmis AUR.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News