AUR, prieten cu corupții și fasciștii italieni. Cum e descris partidul lui Simion în Italia

George Simion, alături de Giorgia Meloni, sursa: George Simion

AUR leagă prietenii cu corupții și fasciștii italieni, înainte de alegerile europarlamentare din 2024. George Simion caută expunere pe scena politică internațională, însă jurnaliștii străini îl critică dur pentru mesajele pe care le răspândește în România.

Ziarul La Repubblica, din Italia, scrie că partidul AUR s-a apropiat foarte mult de partidul Frații Italiei (FDI), condus de premierul italian Giorgia Meloni. Cele două formațiuni politice au avut un eveniment comun chiar la Milano, în urmă cu câteva zile. Steagurile AUR și FDI au fost expuse împreună pentru a se promova în Italia (foto mai jos).

Jurnaliștii italieni arată că legătura dintre AUR și FDI a fost construită de europarlamentarul italian Carlo Fidanza, care în 2023 a acceptat 1 an și 4 luni cu suspendare pentru corupție. Fidanza a ajuns la un acord cu procurorii italieni, care l-au acuzat de abuzul funcției. Acesta ar fi forțat un consilier să-și dea demisia, pentru ca ulterior să-l înlocuiască cu un consilier din grupul său.

Tot în 2023, Fidanza a mai participat la un eveniment la Lodi, unde a vorbit despre prietenia cu partidul lui Simion.

„Cu prietenii români de la AUR povestim Europa pe care vrem să o construim împreună cu forțele patriotice, conservatoare și identitare. O Europa care să revină să dea valoare popoarelor și națiunilor, care să pună în centru securitatea, familia, munca și libertatea. Ideile noastre suflă și fac să fluture tot mai sus steagurile tuturor națiunilor europene. Înaintați!” a spus Fidanza, în fața naționaliștilor italieni.

Jurnaliștii italieni descriu AUR ca fiind un partid „naționalist și pro-rus”, care s-a făcut remarcat cu declarații negaționiste în timpul pandemiei Covid19.

„Activ cu același nume și în Republica Moldova, AUR este anti-UE și pro-Rusia, este împotriva căsătoriei între persoanele de același sex (co-fondatorul Claudiu Târziu, 47 de ani, fost jurnalist, a fost membru al grupului Coaliția pentru Familie care, în 2018, a cerut un referendum pentru interzicerea căsătoriilor gay) și este „unicul partid român care îl susține pe Donald Trump”, după cum a declarat Târziu. Puternice legături cu grupurile ultraconservatoare ale puternicei Biserici Ortodoxe Române, care a organizat ceremonii religioase în timpul pandemiei, și cu asociații neo-legionare”, scriu jurnaliștii italieni.

Evenimentul AUR și Frații Italiei, la Milano, Sursa: Facebook

George Simion a întâlnit-o deja pe Meloni, premierul Italiei, și nu a pierdut ocazia de a se fotografia cu aceasta. Liderul AUR se alătură naționaliștilor din UE și unui partid italian care a fost criticat pentru apropierea de fascism.

Ignazio La Russa, senator și lider FDI, are acasă statui cu Mussolini și nu a criticat niciodată fascismul, declarând că:

„În Constituția italiană nu este scris anti-fascismul”.

Într-o altă discuție, La Russa s-a declarat „urmașul lui Mussolini”, ceea ce a provocat furia asociațiilor anti-fasciste din Italia.

„Suntem toți urmașii Ducelui, dacă te referi la Italia părinților noștri, bunicilor noștri și a străbunicilor noștri”, declarase senatorul FDI (în prezent, președintele Senatului Italian).

AUR a fost criticat și în presa franceză, de celebrul ziar Le Figaro, care a spus că partidul condus de George Simion este „naționalist-conservator”.

AUR folosește drapelul României cu logo-ul partidului, ceea ce este ilegal, deoarece legea interzice orice modificare adusă drapelului național. Cei din AUR au pus propriul logo pe steagul țării pentru a da impresia că toată România îi susține sau că reprezintă România.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL