Skip to content
Opinii & Analize

AUR vrea dărâmarea guvernului, dar nu și sarcina guvernării. Ce strategie are formațiunea lui George Simion

Reprezentanții AUR au anunțat că au început discuțiile cu PSD pentru votul pe moțiunea de cenzură anunțat de social-democrați. Astfel, AUR își dorește să pună umărul la dărâmarea guvernului Cîțu. Totuși, la o privire mai atentă, cei de la AUR deși vor dărâmarea guvernului, nu vor să își asume sarcina de a guverna.

Strategia AUR

AUR este o formațiune populistă anti-sistem. Prin urmare, practică și o retorică populistă anti-sistem. Lucrul acesta înseamnă în practică faptul că AUR nu își dorește să intre într-o alianță cu nici o formațiune mainstream, indiferent dacă ea se numește PNL sau PSD. În realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate. Majoritatea partidelor anti-sistem din Italia, Franța, Austria sau Germania au refuzat să intre în alianțe cu partidele mainstream din statele respective. AUR urmează o cale similară. Totuși, din cauza procentelor reduse, AUR se aliază ocazional cu cel mai mare partid din actuala opoziție, PSD.

Majoritatea partidelor populiste din Europa și-au început existența politică în opoziție. Lucrul acesta nu este deloc surprinzător de vreme ce aceste formațiuni politice sunt adesea organizate ca partide de protest, iar dacă te afli la guvernare nu mai ai împotriva cui să protestezi. Pentru o organizație de tipul AUR este mult mai ușor să critici ce face puterea decât să guvernezi. Este și calea cea mai simplă prin care îți poți crește procentele și poți ajunge la guvernare. Trebuie să înțelegem că obiectivul oricărui partid este să ajungă să obțină puterea. Acesta este raison d’etre al partidelor politice. Dar momentul și mijlocul prin care ajungi la putere sunt la fel de importante.

Organizat ca o formațiune populistă, anti-sistem, AUR folosește protestul drept principală armă prin care să obțină capital electoral și legitimitate în ochii electoratului. Criticând puterea și exploatând teme care divid societatea – cel mai recent exemplu fiind tema falsă a refugiaților din Afganistan – AUR speră să obțină cât mai multe procente în perspectiva viitoarelor alegeri. Sondajele de opinie confirmă eficiența acestei strategii. Dintr-un partid de 9%, AUR a ajuns acum la aproximativ 14%, potrivit sondajelor de opinie. Este vorba despre un capital electoral obținut cu destulă lejeritate în opoziție. De ce și-ar sacrifica AUR acest capital politic venind la putere în urma unei eventuale moțiuni de cenzură reușite? Știm deja că timpul petrecut la putere duce la erodarea partidelor respective, cu atât mai mult cu cât ai de gestionat o situație complicată în care pandemia de coronavirus a afectat serios, între altele, și economia națională. Peste tot în Europa, partidele care s-au aflat la guvernare în această perioadă au pierdut procente importante.

AUR nu își dorește să preia guvernarea, cel puțin nu în acest moment. Așa cum spuneam, momentul și mijlocul prin care ajungi la putere sunt la fel de importante. Cei de la AUR vor vota moțiunea pentru a părea că sunt activi în ochii propriului bazin electoral și că nu stau astfel degeaba în Parlament. Dar nu vor vota moțiunea pentru a prelua guvernarea în acest moment. Obiectivul celor de la AUR este să acumuleze cât mai multe procente până la alegerile din 2024 și abia apoi să intre la guvernare, cu o putere de negociere mult mai mare în relația cu un eventual partener de guvernare. Cum poate face asta? Făcând exact ce au făcut și până acum, respectiv să critice guvernarea, să exploateze teme care produc clivaje în societate și să dividă și mai mult populația. Aceasta este rețeta succesului în viziunea AUR și este ceea ce vor face în continuare liderii formațiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *