Skip to content
" "
Politică

Aurelia Cristea, dezvăluiri din culisele PSD: „Mi-aş fi dorit să fi avut ocazia unei discuţii cu domnul Liviu Dragnea!” EXCLUSIV INTERVIU

Deputatul social-democraților, Aurelia Cristea, a acordat, recent, un interviu PSnews.ro, în care a vorbit despre decizia de a demisiona din funcția de președinte al PSD Cluj Napoca, despre implicarea liderului Liviu Dragnea în organizația județeană Cluj precum și despre controversata lege, care a împărțit România în două tabere: Legea anti-fumat.

În același timp, fostul președinte al PSD Cluj a vorbit și despre noua propunere, programul Prima Baie, potrivit căruia românii, în special din mediul rural, care nu au grup sanitar în casă, vor primi 200 de euro de la stat pentru a-şi amenaja baie în casă.

 


Reporter Psnews: Aţi ales va daţi demisia din funcţia de preşedinte al PSD Cluj Napoca, după ce organizaţia judeţeană v-a retras candidatura pentru funcţia de primar al municipiului. Au existat şi alte motive care au stat la baza acestei decizii? V-aţi gândit va daţi demisia şi din PSD?
Aurelia Cristea: Am analizat foarte bine această decizie. Am făcut retrospectivă celor aproape douăzeci de ani de când sunt membru PSD, dar mai ales a ultimilor aproape şase ani de când organizaţiaa fost pentru mine aproape ca un loc de muncă cu normă întreagă, ca şi implicare. Am investit timp, energie şi, spun eu, pasiune, ca  cresc calitatea imaginii organizaţiei, ca să cresc o generaţie de tineri capabili preia funcţii de conducere şi reprezinte cu succes organizaţia. le dau curaj şi încredere, dar mai ales -i sprijin atunci când au nevoie. Miza mea a fost pot crea o platforma de promovare a lor bazată pe recunoaşterea competenţelor profesionale, a implicării lor şi a muncii depuse, a calităţilor umane care-i recomandă pentru a reprezenta cu responsabilitate cetăţenii. Deschiderea organizaţiei către societatea civilă a fost de asemenea un alt reper esenţial în activitatea mea şi amreuşit am o bună colaborare pe toate proiectele propuse.
Toate motivele referitoare la demisia din calitatea de preşedinte al organizaţie municipale Cluj Napoca au fost anunţate în conferinţă de presă susţinută în dată de 15 aprilie. Am considerat , odată invalidat proiectul pe care l-am propus aşa este corect procedez, dând astfel posibilitatea celor care pot se angreneze mai bine în noul proiect facă.
Eu sunt genul de om care îşi asumăcaleaşi obligaţiile aferente unei decizii. Sunt un om loial atâta vreme cât principiile mele şi cele ale celor cu care lucrez sunt congruente şi atâta timp cât simt şi cred îmi pot aduce contribuţia la o construcţie, fie ea politică sau de altă natură. Este o evaluare “continuă”- oricând simţi aceste lucruri numai sunt acolo, o evaluez opţiunile.

Reporter Psnews: Partidul Social Democrat Cluj Napoca are acum un nou lider, în urmă deciziei dvs. de a demisiona. Cum vedeţi noua alegere în fruntea PSD, în persoană consilierului local Dan Morar?
Aurelia Cristea: Dan Morar este unul dintre tinerii pe care eu personal l-am susţinut, acum are ocazia şi dovedească calităţile.

Reporter Psnews: În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSD CLuj, Remus Lăpuşan a declarant partidul susţine un alt candidat, unul independent, pe omul de afaceri Octavian Buzoianu, considerat fiind unul dintre cei mai influenţi oameni. Cum vedeţi această decizie?
Aurelia Cristea: Este o decizie a organizaţiei judeţene, validată de conducerea centrală a PSD, în calitate de membru o accept şi sper fie o decizie bună şi câştigătoare. Dar este în acelaşi timp şi un test de validare a viziunii strategice a echipei PSD Cluj.

Reporter Psnews: Cum vedeţi implicarea liderului PSD, Liviu Dragnea în organizaţiile judeţene, în speţă organizaţia judeţeană Cluj, unde, aşa cum spuneaţi într-o declaraţie cu puţin timp în urmă, ar exista probleme ignorate complet de conducerea centrală. Din ce motiv credeţi liderul PSD manifestă un dezinteres? Există antipatii între Liviu Dragnea şi fosta conducere?
Aurelia Cristea: Mi fi dorit fi avut ocazia unei discuţii, a unei analize detaliate a situaţiei organizaţiei de la Cluj cu domnul Liviu Dragnea, şi, aşa cum am spus, a prezentării proiectului început la organizaţia municipală. Acest lucru ar fi trebuit aibă loc în prezenţa preşedintelui Organizaţiei Judeţene Cluj, Remus Lăpuşan, a mea şi a echipei din conducerea municipiului, dar nu am beneficiat de această atenţie. Nu cred e corect te bazezi doar pe informaţiile livrate de unii sau alţii, ca lider este important dai oamenilor încrederea decizia luată este una argumentată şi ei, membrii de partid, contează şi sunt ascultaţi.
Nu pot comentez antipatiile sau simpatiile domnului Dragnea pentru simplul motiv nu le cunosc.

Reporter Psnews: Sunteţi iniţiatoarea legii care a împărţit România în două tabere, Legea anti-fumat. V-aţi inspirat în elaborarea legii şi de modelele europene existente? Ştim 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise. Au existat asupra dvs. presiuni din partea industriei tutunului renunţaţi?

Aurelia Cristea: În primul rând, cred legea antifumat nu a împărţit România în 2 tabere. Faptul este o lege cu peste 70% nivel de susţinere, inclusiv 30% dintre fumători, este o dovadă a nevoii şi aşteptării unei astfel de reglementări. Este firesc fie o dezbatere publică intensă, pentru vorbim de o schimbare de comportament în spaţiul public într-un mod responsabil- acest lucru cere timp, cere înţelegere şi conştientizare a importanţei lui. A fost un efort de peste 1 an, în care societatea civilă, organizaţiile medicale, cele de tineret s-au implicat exemplar. Evident ne-am inspirit din legislaţia europeană, pentru România era citată, înainte de adoptarea legii, în topul ruşinos al ultimelor 5 ţări europene care nu aveau reglementări stricte în acest sens. Textul propunerii legislative a primit aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe fiecare “litera” a lui, am primitrecomandări şi sugestii din partea organizaţiilor medicale naţionale şi forurilor internaţionale implicate în controlul expunerii la fumul de ţigară. Formă finală a acestei legi este rezultatul tuturor acestor recomandări. Au fost presiuni permanente din partea industriei tutunului, de la prezenţa la discuţii în comisii, inclusiv în cea de sănătate, unde legea le interzice acest lucru, până la afirmaţii denigratoare ale unora din reprezentanţii acestei industrii, afirmaţii false legate de experienţă legii în alte ţări, informările eronate şi încercările de influenţare ale parlamentarilor cu scenarii economice “apocaliptice”.

Reporter Psnews: Ce a stat la baza deciziei de a va implică pentru susţinerea acestei legi, având în vedere pe site-ul Senatului apare iniţiatoare a legii, soţia lui Miron Mitrea, Manuela Mitrea? Ce v-a determinat reluaţi această iniţiativa?
Aurelia Cristea: La baza deciziei au stat solicitările primite de la societatea civilă din Cluj- inclusiv o petiţie demarată de un clujean inimos, Mhai Cucerzan. Am înţeles este o problema asupra căreia comunitatea are un punct de vedere ferm, atare am considerat merită demarăm “cercetarea” asupra ei. Am făcut documentarea europeană, am organizat o serie de dezbateri locale la Cluj. Apoi, am discutat cu colegele care iniţiaseră deja proiecte în acest sens, unul din ele fiind cel al Manuelei Mitrea, celălalt al doamnei Tamara Ciofu- am încercat înţeleg de ce nu au continuat proiectele lor. Am înţeles destul de repede era de fapt, nevoie de un lucru la care eu ţin foarte mult– o largă coalizare publică înjurul iniţiativei. Aşa am demarat coalizarea societăţii civile, care în scurt timp s-a “agregat” înCoaliţia România Respiră”, cu cele peste 250 de ONG-uri care au susţinut iniţiativa.

Reporter Psnews: Mai mulţi parlamentari au depus deja o serie de amendamente la lege. Cum vedeţi aceste demersuri legislative?
Aurelia Cristea: Asupra acestor încercări de modificare a legii s-a pronunţat deja, de fapt, Curtea Constituţională, care a spus cât se poate de ferm şi fără echivoc dreptul constituţional la sănătate trebuie respectat. Deci, orice încercare de a “relaxaconţinutul unei legi menite protejeze acest drept constituţional fundamental se va lovi, inevitabil, de această interpretare clară şi firească a Curţii Constituţionale. Este regretabil există încă anumiţi colegi parlamentari care pun confortul şi alegerea personală deasupra responsabilităţii lor şi legiuitori şi “gardieni” ai principiilor constituţionale. Asociaţiile medicale şi-au exprimat recent opoziţia fermă faţă de aceste încercări. Cei peste70% din cetăţeni care susţin această lege nu cred pot fi ignoraţi în acest mod.

Reporter Psnews: După intrarea în vigoare a legii, încasările în domeniul HoRecCa au scăzut cu 60 %, patronii plângânduse legea nu este bună pentru afacerile lor. Aveţi o soluţie pentru situaţia generată de această lege, în acest sens?
Aurelia Cristea: Este o informaţie total eronată. Există o declaraţie foarte recentă a Organizaţiei Patronale a Restaurantelor şi Hotelurilor din România care spune vânzările nu au fost afectate, ba chiar dimpotrivă. Există o mică variaţie de 10-15% în cafenelele din mall-uri, pentru care este evident este nevoie de un model diferit de business (conform aceleiaşi organizaţii). Aşteptăm în curând şi datele Institutului Naţional de Statistică în acest sens, care probabil vor re-confirma aceste elemente.

Reporter Psnews: Au existat informaţii în spaţiul public, care au susţinut legea anti-fumat, imediat după ce a fost implementată în România, a adus o prăbuşire dramatică în sondaje a PSD-ului, peste tot în ţară. Cum comentaţi acest lucru? Credeţi acest lucru a influenţat şi decizia organizaţiei de a va retrage candidatura de la primăria Cluj Napoca?
Aurelia Cristea: Revin la elementele precizate anterior. O lege susţinută de peste 71% din cetăţeni nu are cum, din punct de vedere “matematic” prăbuşească” vreun partid în sondaje. De altfel, sondajele apărute imediat după intrarea în vigoare a legii arătau creşteri pentru partidul din care fac parte. Deci, concluzia cred este evidentă. Decizia organizaţiei de a retrage candidatura la Cluj ţine de aspecte legate de o negociere politică a unei coaliţii la nivel local, asupra căreia cred e necesar liderii organizaţiei dea detaliile aferente.

Reporter Psnews: Totodată, proiectul de lege v-a adus şi numeroase conflicte cu diverse personalităţi. Aceste reacţii v-au descurajat sau au sporit mobilizarea de a continua proiectul?
Aurelia Cristea: Legea a suscitat, aşa cum era firesc şi necesar, dezbateri publice intense- mi fi dorit, poate, aceste dezbateri sau ieşiri publice ale unor persoane se întâmple pe parcursul întregului an în care legea a fost dezbătută, analizată, criticată. În nici un caz nu m-au descurajat atacurile, unele abjecte, la persoană– cred acele persoane care au recurs la astfel de “tactici” s-au auto-decredibilizat. Românii sunt oameni pentru care bunul simt şi respectul reciproc sunt valori fundamentale- şi vor sancţiona ei astfel deatitudiniaşa cum au făcut-o şi în cazurile menţionate. Această lege a fost dată drept exemplu de democraţie participativă– de către Preşedintele României, de către GuvernulRomâniei, de către reprezentanţe diplomatice în România, de către comunitatea internaţională. Aceste lucruri mi-au reconfirmat a fost o realizare importantă şi de impact. Şi mi-au întărit convingerea este nevoie şi de alte iniţiative legislative în domeniul sănătăţii publice şi apărării dreptului la sănătate al tuturor.
Reporter Psnews: Ați inițiat un nou proiect: Programul Prima Baie, potrivit căruia românii, în special din mediul rural, care nu au grup sanitar în casă, vor primi 200 de euro de la stat pentru a-şi amenaja baie în casă. Credeţi veţi avea parte de susţinerea Guvernului în acest demers?

Aurelia Cristea: Guvernul a manifestat o dorinţă reală de implicare în iniţiative cu impact semnificativ asupra sănătăţii publice, aşa cum s-a angajat de altfel şi prin programul de guvernare- a fost un susţinător direct al implementării cu succes a legislaţiei privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Ca atare, sper regăsesc aceeaşi dorinţă de colaborare şi identificare a unor soluţii fezabile şi pentru această iniţiativă. Iniţiativa vine în completarea uneia din liniile majore din programul guvernului de combatere a sărăciei (creşterea nivelului de trăi şi a confortului locuinţelor din zonele afectate/cu risc de sărăcie).

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *