Skip to content
Europa

Aurescu, despre aderarea României la Schengen: Faptul că am arătat cât de bine gestionăm o frontieră externă UE este un punct pozitiv

Inquam Photos/Octav Ganea

Şeful diplomaţiei române a confirmat miercuri seara faptul că modul în care țara noastră a gestionat criza refugiaților din Ucraina ar fi un plus și a precizat că aderarea la Schengen rămâne obiectiv extrem de important.

Bogdan Aurescu a declarat că a primit felicitări de la numeroși omologii, care i-au mulțumit pentru contribuția pe care România a adus-o la primirea refugiaților, atât ucraineni, cât și străini. „Foarte multă lume apreciază modul în care, până în momentul de față, am reușit să gestionăm situația refugiaților. (…) M-am bucurat să văd că eforturile noastre sunt apreciate. Am primit și foarte multe telefoane de la omologi care au mulțumit pentru ajutorul pe care l-am dat pentru evacuarea cetățenilor sau personalului misiunilor lor, pentru că pe lângă refugiații ucraineni care au venit în România în număr foarte mare, au fost și peste 26.000 de cetățeni străini, ai altor state care au intrat în România.

Foarte mulți miniștrii de Externe m-au sunat zilele acestea ca să îmi mulțumească pentru sprijin. Există o imaginea pozitivă care a fost creată de autoritățile române, de societatea românească în ansamblu, pentru că este apreciată și deschiderea pe care românii au demonstrat-o refugiaților”, a declarat Bogdan Aurescu la postul B1 TV.

Bogdan Aurescu a anunțat că obiectivul de aderare a României la Schengen rămâne unul important, iar în prezent se realizează o revizuire a condițiilor, ce ar putea fi avantajoasă și pentru țara noastră. „Putem considera, deși nu este acum momentul să deschidem acestă discuție, pentru că lucrurile sunt în evoluție, putem considera că în măsura în care reușim să gestionăm foarte bine această situație, ea reprezintă un punct pozitiv pentru efortul nostru de aderarea la Spațiul Schengen, în care arătăm că de fapt gestionăm foarte bine o frontieră externă a Uniunii Europene.

Obiectivul de aderare la Schengen este un obiectiv pe care noi îl urmărim și există în acest moment, în perioada aceasta, efort de reformă a Spațiului Schengen care a fost determinat și de provocările generate de pandemie”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *