Skip to content
Politică

Aurescu despre lansarea discuţiilor de aderare a României la OCDE: E rezultatul unor eforturi intensificate în ultimii ani

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat, referitor la decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de lansare a negocierilor de aderare cu România că acest fapt este rezultatul unor eforturi intensificate în ultimii doi ani.

El a aprecizat că România a fost considerată în ultimii ani ca fiind cel mai pregătit candidat din punct de vedere tehnic dintre candidații europeni.

Este o veste excelentă pentru România, este un obiectiv strategic politico- diplomatic și economic al României de foarte mult timp. Aderarea la OCDE întregește eforturile României ca stat membru al Uniunii Europene, dar și al Alianței Nord Atlantice, de a face parte din cele mai importante organizații internaționale din acest moment.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un for interguvernamental care se ocupă în principal de identificarea, diseminarea și evaluarea politicilor publice care stimulează dezvoltarea economică și, în același timp, dezvoltarea durabilă.

Sunt 38 de state membre ale acestei Organizații, este un club foarte select din care fac parte și 23 de state membre ale Uniunii Europene și, în același timp, aceste state membre ale Organizației reprezintă 70% din producția și din comerțul global și, de asemenea, peste 90% din totalul investițiilor străine directe care se fac în lume.

Reprezintă, prin urmare, o Organizație din care ne dorim să facem parte și în mod firesc întregește – această aderare a României la OCDE – prezența noastră în Uniunea Europeană, ca stat membru, și în același timp, pe palierul de securitate, în NATO. Așa cum spunea Secretarul general al OCDE, domnul Mathias Cormann, OCDE este un fel de NATO economic.

Această decizie care a fost luată astăzi de către Consiliul OCDE este rezultatul unui efort politico-diplomatic foarte susținut pe care l-am făcut împreună cu alte instituții ale Statului Roman, în cadrul Guvernului României, în ultimii doi ani. Este un efort consistent, care a constat în demersuri politico-diplomatice pe lângă Secretarul general al OCDE, cu care anul trecut m-am întâlnit de câteva ori, am vorbit la telefon de câteva ori, chiar și înainte să își asume mandatul, pe lângă Statele Unite și pe lângă Franța și alte state membre ale Consiliului OCDE, având în vedere faptul că, de câțiva ani, se înregistra un blocaj în ceea ce privește procesul de luare a unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare.

Acest act care a fost aprobat astăzi, și anume decizia de deschidere a negocierilor de aderare a României, împreună cu alte cinci state candidate, este echivalent cu momentul în care s-a luat decizia deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană sau la NATO, în urmă cu foarte mulți ani. Este un proces care începe acum – acest proces de negociere; trebuie spus că România și-a depus candidatura la Organizație încă din 2004, deci este un efort de lungă durată, dar care s-a intensificat foarte mult în ultima perioadă și care se va desfășura pe baza unei foi de parcurs pe care o vom elabora împreună cu Organizația și care va măsura progresul României.

România a fost considerată în ultimii ani ca fiind cel mai pregătit candidat din punct de vedere tehnic dintre candidații europeni, și iată că decizia de astăzi confirmă faptul că suntem, într-adevăr, pregătiți și, pe de altă parte, arată că împărtășim valorile și principiile acestei Organizații foarte prestigioase”, a declarat Aurescu la TVR1.

Ministrul de Externe a explicat şi care sunt obligaţiile pe care le va avea România în urma apartenenţei la OCDE.

Sigur că da. Sunt multe condiționalități care trebuie să fie îndeplinite. O parte dintre ele sunt deja îndeplinite de România, pentru că am făcut foarte multe eforturi în ultimii ani de a deveni parte la cât mai multe programe, grupuri de lucru ale Organizației, convenții, instrumente ale acestei Organizații.

Există o listă destul de consistentă de astfel de demersuri de alăturare la aceste elemente componente ale Organizației, mai ales anul trecut, când am devenit parte la o serie de coduri de conduită ale Organizației, la programe ale Organizației care se desfășoară în Africa, în statele Parteneriatului Estic, în domenii ca protecția mediului și așa mai departe. Iar acest efort va trebui să continue în mod foarte aplicat, într-un proces de negociere care se va desfășura în următorii ani. Însă, în acest moment, putem spune că este o veste foarte bună pentru România”, a mai spus Aurescu.

Demersuri efectuate de guvernul României în privința aderării României la OCDE în perioada 2021-2022:

  • În martie 2021- premierul Cîțu a transmis o scrisoare de felicitare către noul SG al OCDE, Mathias Cormann, în care a cerut sprijin pentru candidatura României la organizație și a lansat invitatia de a vizita România, invitație acceptată, vizita are loc pe 28-29 ianuarie
  • În iunie 2021, premierul Cîțu a transmis o nouă scrisoare către SG al OCDE în care a promovat din nou aderarea României la OCDE
  • În decembrie 2021, premierul Ciucă a transmis SG OCDE o scrisoare de invitație la lansarea studiului economic de țară al României
  • Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut discuții telefonice cu noul SG ales al OCDE(aprilie 2021) și întrevederi cu acesta pe tema aderării României la organizație(Diplomacy Forum Antalya, iunie, octombrie 2021). De asemenea, ministrul de Externe a discutat telefonic aprofundat pe subiect cu omologul american, Antony Blinken pentru ca SUA să sprijine aderarea României la OCDE, în martie 2021, și cu ocazia vizitei ministrului de Externe român în Washington, din noiembrie 2021. De asemenea, ministrul Aurescu a discutat cu Cormann, Blinken și ambasadorul Franței la OCDE cu ocazia Conferinței Ministeriale (MCM) OCDE din 5-6 octombrie 2021, eveniment la care a participat și ministrul economiei de la acea dată, Virgil Popescu. Aurescu a discutat și cu omologul francez, în ianuarie 2022, pentru a confirma sprijinul Franței pentru deschiderea negocierilor de aderare.
  • La nivelul MAE / secretar de stat C. Feruta s-au facut numeroase întrevederi și discuții telefonice cu ambasadorii SUA, Franței, Germaniei, cu reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, întâlniri bilaterale cu Mathias Cormann, Secretar General (SG) OCDE.
  • De asemenea, MAE a sprijinit realizarea de către OCDE a Studiului Economic de țară al României (Romania’s Economic Outlook), care urmează a fi lansat la 28 ianuarie 2022, la București, și a participat la și finantat numeroase alte proiecte și programe în domeniul educației, al guvernanței publice, acțiunii climatice sau al asistenței pentru dezvoltare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *