Skip to content
Politică

Aurescu explică declaraţiile lui Juncker care au pus pe jar Europa: „Este un discurs pro UE”

Aurescu explică declaraţiile lui Juncker care au pus pe jar Europa: „Este un discurs pro UE”

Bogdan Aurescu, ministrul român al Afacerilor Externe, a explicat, miercuri seară, într-o emisiune de la postul Digi24, discursul de la Passau al preşedintelui Comisiei Europene, luxembourghezul Jean Claude Juncker. Presedintele CE a declarat saptamana trecuta ca UE trebuie sa-si imbunatateasca relatia cu Rusia şi ca SUA sa nu mai dicteze politica UE cu Rusia, surprinzând opinia publică cu aceste opinii.

„Este un discurs pro UE, pro de mai multa Europa, dar concluzioneaza ca este necesar sa avem mai multa Europa. Vorbeşte si despre relatia dintre UE si Rusia. Aici am remarcat in discurs (…) se vorbeste despre importanţa ca de anul viitor sa existe o UE si un continent european care sa aiba pe masa o harta si un viitor mai bun. (…) Este un discurs complex, insa la un moment dat ceea ce spune presedintele Juncker suna cumva disonant fata de relatia pe care statele europene o au cu Rusia. E adevarat, UE are nevoie de o strategie cu Rusia, de o gandire strategica cu privire la relatia dintre UE si Rusia in viitor. Nu putem sa facem abstractie de ceea ce s-a intamplat in estul Ucrainei si in Siria. (…) Este foarte posibil ca interventia din Siria sa aiba ca obiectiv secundar sa creeze o anumita diversiune si sa lase intr-o zona de uitare chestiunea din estul Ucrainei.”

Totodată, ministrul de Externe a făcut declaraţii cu privire la criza refugiaţilor şi atitudinea UE în faţa fenomentului îngrijorător: „Aceasta criza a refugiatilor pune in continuare probleme serioase in fata UE care trebuie sa gaseasca solutii la sursa problemei. Pana acum ne-am concentrat asupra simptomelor.” Aurescu a declarat că „la reuniunea de luni si la Consiliul European de maine si poimaine” vor avea loc discuţii despre „dimensiunea politica a acestui fenomen.”

În acelaşi timp, Bogdan Aurescu a vorbit şi despre fondurile pe care le va acorda şi ţara noastră pentru sprijinirea refugiaţilor: „Romania va sustine si operationalizarea unui fond de sprijin pentru Siria. Un alt fond de sprijin urmează a fi creat pentru Africa, 1,8 mld de euro pentru statele africane, bani care vor merge spre crearea de sisteme educationale mai performante, crearea de slujbe astfel incat la momentul incheierii conflictelor, acesti oameni sa se poata intoarce.”

Referitor la ameninţările Rusiei aduse României ca ţara noastră să renunţe la amplasarea elementelor antirachetă, care urmează să fie instalate la Deveselu, ministrul Aurescu a asigurat că nu este cazul să ne ingrijorăm: „Federatia Rusă stie foarte bine care este realitatea. Argumenetele pe care Romania si NATO le-a prezentat sunt argumente foarte solide. Sistemul nu se poate converti intr-unul ofensiv, nici nu descurajează capacitatea balistică a Rusiei, nici nu pot fi inlocuite aceste rachete cu alt tip de arme ofensive, interzice acordul, lucrurile sunt foarte stiute. Pe masura ce ne vom apropia de finalizarea acestui proiect in Romania (…) vom asista cu siguranta la o crestere a retoricii Rusiei fata de aceasta chestiune antiracheta. (…) Cred ca e mai degraba vorba de  o anumita nemultumire a partii ruse pentru ca in Romania si Polonia vor exista prezente americane permanente in zone care candva au apartinut unor alte sfere de influenta. Cu siguranta aceasta chestiune va intari siguranta noastra.”, a exprimat şeful de la Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *