Skip to content
Internațional

Aurescu: Peste 3.000 de cetăţeni israelieni, peste 1200 de cetăţenii ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi să intre în România

mae.ro

UPDATE. 12.00

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască, au fost sprijiniţi să intre în România, venind din Ucraina, iar ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că Guvernul României „ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi”.

Bogdan Aurescu şi Yair Lapid au avut, duminică, o întâlnire la Bucureşti, iar la finalul acesteia au făcut declaraţii. Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că până în prezent peste 430.000 de cetăţeni din Ucraina au intrat în România au intrat în ţara noastră după începerea conflictului armat din ţara vecină.

„Am discutat despre eforturile comune de a sprijini procesul de evacuare a persoanelor care fug din calea războiului, inclusiv cetăţeni ai statului Israel, prin punctele de frontieră ale României cu Ucraina şi cu Republica Moldova au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 430.000 de cetăţeni ucraineni, la care se adaugă şi un număr foarte mare de cetăţeni ai altor state care au fost evacuaţi, iar numărul acesta desigur creşte”, a afirmat Aurescu.

El a mai adăugat că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi să ajungă în ţara noastră. „L-am asigurat pe colegul meu de angajamentul României pentru acordarea întregului sprijin pentru evacuarea în continuare a cetăţenilor israelieni sau de origine evreiască din Ucraina. Până la acest moment peste 3.000 de cetăţeni israelieni, peste 1200 de cetăţenii ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi cu peste 12 zboruri către Israel, inclusiv în jur de 100 de orfani care au fost aduşi din Ucraina. Aceste eforturi au fost posibile datorită eforturilor comune care au fost datorate unei cooperări exemplare a autorităţilor noastre, inclusiv Departamentul consular din Ministerul afaceri externe şi Ambasada Israelului la Bucureşti. Am stabilit împreună cu domnul ministru să continuăm eforturile noastre pentru a oferi ajutor umanitar şi în măsura în care este posibil un orizont mai sigur şi optimist refugiaţilor, în mod categoriilor mai vulnerabile”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a afirmat că Guvernul României a ajutat la salvarea unor copiii de origine evreiască din Odesa. „Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi, copiii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer, au fost trimişi în Israel pentru tratament şi mii de refugiaţi care au scăpat, au scăpat prin Vama Siret. Vieţile lor au fost salvate de cooperarea dintre ţările noastre şi vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi pentru ajutor”, a precizat Yair Lapid.

El a menţionat că invazia Ucrainei de către Rusia este fără justificare. „Pe lângă prietenia noastră îndelungată, atât în momente de pace, cât şi în momente de război, vedem acuma invazia Ucrainei de către Rusia, care este fără justificare, noi apelăm la Rusia să înceteze şi să soluţioneze acest conflict prin negocieri. Noi vom face tot ce este posibil pentru a avea o soluţie de pace, lucrăm împreună cu aliaţii noştri Statele Unite şi cu partenerii europeni pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii cât mai curând posibil”, a mai transmis ministrul de externe al Israelului.

_____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu are duminică consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid. Modalităţile de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei, dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-israeliene, pregătirea celei de-a treia Şedinţe Comune de guvern România-Israel, principalele dosare politice de interes comun, inclusiv evoluţiile din Orientul Mijlociu, asistenţa umanitară pentru Ucraina şi situaţia regională de securitate se vor afla pe agenda discuţiilor.

„Vizita la Bucureşti a ministrului Yair Lapid are loc inclusiv ca urmare a discuţiei telefonice recente, din 3 martie, cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării crizei provocate de Rusia în ce priveşte Ucraina şi în contextul unei foarte bune cooperări cu autorităţile române în vederea evacuării cetăţenilor israelieni din Ucraina prin România. Statul Israel este unul din principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale, de natură strategică, dezvoltându-se constant în ultimii ani. Întrevederea dintre cei doi demnitari se va concentra, astfel, asupra modalităţilor de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei”, precizează MAE.

De asemenea, discuţiile vor viza şi modalităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe domeniile politic, economic şi securitar. Cei doi şefi ai diplomaţiilor vor evalua, cu prilejul vizitei, stadiul pregătirii celei de-a treia Şedinţe Comune de guvern România-Israel (G2G), care este prevăzută a fi organizată în anul 2022. De asemenea, vor discuta despre organizarea unei noi sesiuni a Grupului de lucru în domeniul economic, aflat sub coordonarea celor două ministere de externe, în pregătirea şedinţei G2G.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său vor trece în revistă principalele dosare politice de interes comun, inclusiv despre evoluţiile din Orientul Mijlociu. Cei doi miniştri vor discuta, de asemenea, modalităţi concrete de a acorda asistenţă umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduieşte, la Suceava, hub-ul regional care facilitează şi asigură coerenţa eforturilor de direcţionare a ajutoarelor umanitare către Ucraina şi alte state care primesc refugiaţi ucraineni, printre care şi Republica Moldova.

„Discuţiile vor viza, totodată, situaţia regională de securitate, cei doi miniştri urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global”, anunţă MAE.

La finalul întrevederii sunt programate declaraţii de presă. Yair Lapid se va întâlni, la Bucureşti, şi cu premierul Nicolae Ionel Ciucă. În plus, Lapid va vizita Punctul de Trecere al Frontierei Siret şi se va întâlni cu personalul care se află la vamă de peste două săptămâni în vederea salvării cetăţenilor israelieni şi a evreilor din Ucraina şi a sprijinirii refugiaţilor care trec graniţa. El va fi informat cu privire la situaţia generală de către ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, şi de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România.

Luni, Lapid se va afla în Slovacia, unde se va întâlni, la Bratislava, cu preşedintele Zuzana Čaputová şi cu ministrul de Externe Ivan Korčok. Cei doi miniştri de Externe vor susţine declaraţii de presă la finalul întrevederii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *