Skip to content
Politică

Aurora Liiceanu, despre limbajul nonverbal al lui Toader: Asta m-a impresionat extraordinar! EXCLUSIV

Dincolo de diverse interpretări politico-juridice, redacția PSnews.ro a încercat vineri să afle cum este abordat subiectul momentului dintr-o perspectivă inedită – cea a psihologului. Nu de alta, dar, dată fiind lungimea declarației de presă de joi seară, Tudorel Toader (fiindcă despre el este vorba) a lăsat răgaz suficient pentru a fi contemplat și dintr-un alt punct de vedere: cel al comunicării nonverbale.

În acest context, am stat de vorbă vineri cu psihologul Aurora Liiceanu, care a atras atenția asupra unui gest ce a însoțit întregul discurs ministerial: acela de a ține permanent stiloul în mână.

Înainte să vă prezentăm declarațiile oferite vineri pentru PSnews.ro de către Aurora Liiceanu, trebuie să vă spunem că, în teoria comunicării, limbajul non-verbal (gesturi, postura corpului, vestimentație etc.) ocupă cea mai mare parte (de 55%), urmat de limbajul para-verbal (intonație, tonul vocii etc.), cu 38% și de cel verbal (7%) – a se vedea graficul de mai jos (sursa: International Business Academy).

Image result for nonverbal paraverbal verbal

Revenind la discuția cu Aurora Liiceanu, trebuie să spunem că scriitoarea a insistat asupra felului în care Tudorel Toader a rămas nedespărțit de propriul stilou.

„Domnul Tudorel Toader a ținut tot timpul tot timpul stiloul în mână. Gesticula cu el și l-a ținut de la început până la sfârșit. A fost, poate, un stereotip didactic al lui; poate a fost gândit, poate n-a fost gândit, dar mesajul către mine ar fi fost – dacă avea (ministrul – n.r.) vreo intenție – asocierea lui cu un om serios, profesionist, om de carte, cu o cultură și o formație profesională desăvârșită. Eu așa am interpretat faptul, pentru că n-am văzut niciodată pe cineva să vorbească cu un stilou în mână. Știu că la școală se vorbește cu o cretă în mână, dar – mă rog – intră în aceeași categorie de asocieri. Creta este asociată cu profesorul și cu elevul, iar stiloul – la fel. Pe mine asta m-a impresionat extraordinar de mult: faptul că, dacă a fost o intenție (pentru că intențiile n-ai de unde să le știi), a fost ca să comunice acest mesaj de seriozitate, soliditate profesională. Dacă nu a fost, și atunci este important, pentru că înseamnă că, în subconștient, el și-a luat stiloul drept un partener de a impresiona pe cei care îl ascultă”, a declarat psihologul pentru PSnews.ro.

Întrebată dacă putem interpreta insistența legată de stilou ca pe un element de nesiguranță din partea guvernantului, Aurora Liiceanu a răspuns: „Da. Cred că era, în orice caz, ca un fel de «cârjă» în ceea ce făcea, pe care o asociez, în alt registru, cu inutilul CV pe care și l-a prezentat la început – care era total inutil, după părerea mea. Era ca și când se prezintă la un interviu – nu se poate așa ceva, să-ți spui toți anii, să menționezi câți ani ai fost rector, decan, profesor, asistent și așa mai departe… Nu avea niciun rost acel pasaj de comunicare cu scopul întâlnirii cu jurnaliștii”.

În altă ordine de idei, am întrebat-o pe Aurora Liiceanu ce impresie i-a lăsat limbajul paraverbal al demnitarului.

„Este absolut marcat de cancelarie, de profesorat – adică pauzele pe care le face, tonul care este mereu același (fără înălțimi, fără coborâșuri)… Mă refer la siguranța cu care vorbește – în sensul că nu-și modulează vocea, pentru că nu vrea să convingă; este sigur că este pe o poziție foarte solidă. Și profesorii, în general, nu au flexibilitatea vocii, decât atunci când au charismă. Or, el n-are charismă. Este singurul lucru. Dar chestia cu stiloul să știți că mă urmărește”, a replicat scriitoarea.

3 comentarii la “Aurora Liiceanu, despre limbajul nonverbal al lui Toader: Asta m-a impresionat extraordinar! EXCLUSIV

  1. Madam Liiceanu, interpretezi absolut eronat gestica corporală a domnului profesor Tudorel Toader. Corecta interpretare este accea a omului sigur pe el înarmat cu cea mai temută armă a lui și anume stiloul. Stiloul mai reprezintă pentru el mijlocul de ați trăi viața, de ați câștiga existența adică singura unealtă a unui veritabil profesor. Gestul acesta de ați păstra unealta de ecris îl întâlnesc și la nevasta mea, profă de română, latină și franceză, la frații ei tot profesori, la cuscrii mei, tot profesori.

  2. Grohaitul.
    Este mare taraboi in ograda.Tudorel,moldoveanul,s-a tinut de cuvant si a indraznit sa se lege de Luluta,auziti oameni buni,vrea s-o demita pe Luluta!Tevatura mare,toata ograda e in fierbere.Auzi tu,zice gasca catre gaina,cat tupeu la asta! Porcul grohaie si el:Sa nu cumva sa indrazneasca ca ma supar rau de tot!Magarii ihae si ei:Iha!Iha!Vai,vai ce mai taraboi.Si pentru ce?!Pentru Luluta?
    Sa fim seriosi,Luluta e un amarat de personaj in toata joaca asta.Un mic part daca ar trage cineva amarata ar fugi de ar manca pamantul daca in spatele ei nu ar sta hidra.Tudorel a atacat mult mai profund,mai adanc.Atacul este direct la Iohanis si la ce stapaneste el,statul paralel.Cine mai credea ca Luluta e de capul ei,ca ea de una singura conduce hidra asta monstruoasa, cred ca acum s-a lamuritAtacul este frontal la cei care conduc,temporar,Uniunea Europeana.Astept grohaituri de la porci mai mari,de la cei din import, ca tot importam carcase intregi fiinca nu ne mai plac carcasele noastre.Cu cat grohaiturile vor fi mai puternice,mai stridente,cu atat mai mult vom intelege ca Tudorel a rascolit musuroiul,viesparul..
    Tudorel a veni cu argumente solide,irefutabile pentru demiterea Lulutei.A vorbit clar,pe romaneste ca sa inteleaga tot omul.De partea cealalta s-a inceput grohaitul,iha,iha,cucuriguuuuu…..Asa este, cand nu ai argumente apelezi la interjectii;Groh!Groh!Iha! Iha! Cucuriguu…!Onomatopei,care pentru unii tin loc de grai.
    Ne-am ales si cu neamtul,grohae si el pe romaneste parca n-aveam destui de-ai nostrii.Romanii l-au votat in speranta ca va aduce un suflu nou nu o duhoare imputita.Stiti vorba aia:,,Ptiu,ce carte-am tras”.Asa ca,de-acum in colo, vom avea parte de:Groh! Groh!Iha!Iha! Cucuriguuuuu…..!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *