În ultima vreme, vedem tot mai des spectacolul pe care aurora boreală îl creează pe cer. În noaptea de joi spre vineri, aurora boreală a putut fi văzută cu ochiul liber în SUA, Europa, chiar și România.
Cercetătorii spun că vedem tot mai des aurora boreală pe cer deoarece Soarele se află la „maximul” ciclului său solar de 11 ani, scrie BBC. Astfel, polii magnetici ai Soarelui se inversează o dată la 11 ani și acesta trece de la o activitate lentă la una activă şi furtunoasă.
„Când este cel mai liniştit, Soarele se află la minimul solar. În timpul maximului solar, Soarele străluceşte cu explozii şi erupţii solare”, afirmă NASA, stația americană spațială.
Ciclul de 11 ani a început în 2019, iar vârful maxim va fi atins anul viitor. Astfel, asemenea fenomene vor mai putea fi văzute mai multe luni de acum înainte. Este al 25-lea ciclu de când s-a început înregistrarea acestora, în 1755.
Cea mai recentă serie de lumini strălucitoare a început la 8 octombrie și a fost provocată de o erupție solară. Erupția a trimis pe Pământ un flux de particule încărcate electric, numite ioni. Aurora boreală apare atunci când aceste particule se ciocnesc cu gazele din atmosferă în jurul polilor magnetici.
În timpul acestui moment maxim al ciclului solar, numărul de pete solare creşte, ceea ce duce la mai multe ejecţii de masă coronală, care trimit particule încărcate spre Pământ, creând aurora.
Pentru a ne bucura de efectul maxim al aurorei boreale, specialiștii recomandă să privim dintr-un loc întunecos, ferit de luminile artificale, iar cerul să fie lipsit de nori.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News