Aurul bate record după record! Ce se va întâmpla în 2025 cu prețul prețiosului metal

Sursa foto: freepik

În 2024 prețul aurului a crescut cu 28%. Băncile centrale ale Chinie, Poloniei și Autoritatea Monetară din Singapore au achiziționat cele mai multe tone de aur. Pragul de 3.000 de euro uncia de aur pare fezabil, chiar dacă asta ar însemna o creștere de 13% a prețului în 2025, în condițiile în care media anuală de creștere din 2020 până în prezent a fost de 12,6%. Despre aur și apetitul în creștere al românilor pentru achiziția de lingouri de aur ne povestește Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie, Tavex România.

Anul 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru piața aurului. Prețul acestuia a crescut cu aproape 28% de la începutul anului. O astfel de performanță clasează anul 2024 pe al șaptelea loc în ceea ce privește creșterea anuală a prețului aurului din 1972 încoace. Am luat ca reper 1972, deoarece până în august 1971 prețul aurului era fixat la 35 de dolari pe uncie troy (31.1 grame), arată Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie, Tavex România.

Tot anul 2024 a marcat un record în ceea ce privește prețul aurului ajustat la inflație. Recordul anterior de 2747.8 dolari pe uncie troy a fost stabilit în ianuarie 1980, și nu a fost doborât până anul acesta.

Principalul component al acestei creșteri de preț este datorat cererii ridicate de aur din partea mai multor participanți. ”Principalii actori în ceea ce privește cererea de aur sunt băncile centrale. În primele zece luni ale acestui an, băncile centrale au achiziționat 753.8 tone de aur. Comparând această perioadă cu primele zece luni din 2023 și 2022, este evident faptul că și acest an va fi unul record în materie de achiziții de aur ale băncilor centrale. Spun asta deoarece între ianuarie și octombrie 2022 băncile centrale au cumpărat un total de 736.1 tone de aur. Anul 2022 este cunoscut drept anul cu cele mai mari achiziții de aur din partea băncilor centrale din ultimele șase decenii, a declarat Victor Dima. 

Cererea de aur fizic, monede și lingouri, a crescut cu 41% în India

Băncile centrale cu cele mai mari achiziții de aur în 2024 sunt Banca Populară a Chinei (+225 tone), Banca Națională a Poloniei (+130 tone) și Autoritatea Monetară a Singapore (+76 tone). Motivul cel mai des întâlnit în rândul băncilor centrale pentru achiziția de aur este cel al lipsei de risc de pierdere a investiției. Aurul este un activ cu o valoare intrinsecă fundamentată în istoria noastră, deoarece este unul dintre cele mai vechi active care concurează până și în ziua de azi cu multitudinea de investiții disponibile.

”Odată cu această creștere robustă a cererii de aur din partea băncilor centrale, a continuat să crească și prețul aurului. Odată ce randamentele au devenit suficient de impresionante pentru a fi mediatizate, potențialul de profit i-a împins pe mulți investitori (atât retail cât și instituționali) să speculeze cu acest instrument. Cele mai multe astfel de speculații s-au văzut în Europa de Vest și America de Nord, unde instrumentarul de „aur pe hârtie” permite un acces mai ușor la derivative și ETF-uri”, spune Dima.

Totuși, am văzut și un tip de cerere reală venind din Orientul Îndepărtat. India, al doilea cel mai mare consumator de aur din lume după China, a înregistrat creșteri anuale semnificative în cererea pentru bijuterii de aur (+10%) și aur de investiții fizic (sub formă de monede și lingouri, +41%). O parte din această cerere se atribuie unei tăieri a taxelor vamale pe importurile de aur în țară, ceea ce a ieftinit produsele finale.

Există un consens la nivelul instituțiilor financiare globale asupra prețului aurului în 2025. Acest consens converge către ținta de 3000 de dolari pe uncie troy. Față de prețul actual al aurului, atingerea unei astfel de valori ar necesita o creștere de 13%. În contrast, creșterea medie anuală a prețului aurului din 2020 încoace este de 12,6%.

Așadar, atingerea nivelului de 3000 de dolari pe uncie troy anul viitor nu pare a fi una imposibilă.

Românii își doresc să dețină lingouri sau monede de aur în detrimentul economiilor în lei sau valută

Chiar dacă acest an încă nu a luat sfârșit, vedem o creștere semnificativă în interesul românilor pentru aurul de investiții. De multe ori, investitorii decid să facă realocări din active precum depozitele bancare sau chiar și bursă către aur. Există și cazuri în care aceștia își doresc să dețină lingouri sau monede de aur în detrimentul economiilor în lei sau valută.

În ceea ce privește preferințele investitorilor români în aurul de investiții fizic, există un interes categoric mai mare pentru lingourile de aur. Estimativ, pentru fiecare cumpărător de monede de aur există doi clienți care achiziționează lingouri. Diferențele între cele două categorii de produse sunt infime în ceea ce privește marjele pentru produse de aceeași greutate, principalul criteriu de separare fiind aspectul estetic al produselor. Lichiditatea este la același nivel atât pentru monede, cât și pentru lingouri.

Al doilea cel mai căutat produs al acestui an este lingoul de aur Valcambi de 10 grame. Valcambi este cea mai mare rafinărie din lume, cu o capacitate de rafinare a peste 800 de tone de aur anual. Din perspectiva noastră, lingourile de aur de 10 grame sau mai mari sunt cele mai profitabile pentru investiții, întrucât marjele sunt mult mai reduse decât în cazul lingourilor de 1, 2.5 sau 5 grame.

Deși piața este în creștere în România, considerăm că există un potențial mult mai mare pentru aurul de investiții fizic. Vedem o creștere agregată a interesului românilor față de investiții la modul general. Pentru a ajuta la această creștere, aportul nostru constă în informarea celor care sunt la început în investiția în aurul fizic, pentru ca aceștia să înțeleagă activul. Facem asta atât prin consultanța directă cu aceștia, cât și prin diversele forme de comunicare online (articole online, podcasturi, etc.).

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: