Skip to content
Politică

Austeritatea scoate în continuare oamenii în stradă în Irlanda

Măsurile de austeritate continuă să creeze nemulțumire printre oameni. Irlanda, unul dintre statele grav afectate de aceste măsuri, a cunoscut sâmbătă cel mai mare protest anti-austeritate. Astfel, zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la un marş la Dublin contra noilor tarife la apă.

După mulţi ani de servicii de apă gratuite, coaliţia de centru-dreapta a decis să perceapă gospodăriilor sute de euro de la începutul anului viitor, o măsură impopulară la doar 18 luni înainte de următoarele alegeri în care partidele guvernamentale speră să fie răsplătite de alegători pentru creşterea economică. Irlanda a înregistrat relativ puţine proteste în comparaţie cu alţi membri ai zonei euro intraţi într-un program de salvare, cum ar fi Grecia şi Portugalia, dar protestatarii de sâmbătă au declarat că tarifele la apă sunt un pas prea departe, informează Agerpres.

”Este o furie absolută împotriva a ceea ce guvernul a impus poporului”, a declarat Martin Kelly, 50 de ani, un lucrător feroviar purtând o pancartă care cerea guvernului să ”oprească cel mai mare jaf de apă”. De la completarea unui plan de salvare internaţional anul trecut, Irlanda se grăbeşte să iasă din stagnarea economică, cu guvernul ce prognozează o creştere a Produsului Intern Brut de 4,7% în acest an. Ameliorarea a permis guvernului să promită marţi primul său buget fără noi măsuri de austeritate din ultimii şapte ani, dar grupurile de opoziţie afirmă că muncitorii nu simt redresarea.

Mai mult de unul din 10 sunt şomeri şi peste 100.000 cu ipoteci la o populaţie de 4,6 milioane. Paul Murphy de la Alianţa Anti-Austeritate, a cărui campanie a fost dominată de un apel de a boicota tarifele la apă, a câştigat locul de parlamentar în circumscripţia Dublin South West, lăsată liberă de un membru al partidului la putere Fine Gael care a fost ales în Parlamentul European.

”Recuperarea este doar pentru cei bogaţi, este pentru 1%… nu este pentru clasa muncitoare’, în timp ce susţinătorii săi scandau: ‘În niciun caz, nu vom plăti”, a declarat Murphy. Marşul de la Dublin organizat de sindicate, grupuri anti-austeritate şi partide de opoziţie întins pe mai mulţi kilometri în jurul centrului capitalei irlandeze este cel mai mare show de forţă al grupurilor anti-austeritate în cel puţin patru ani, notează Reuters. Potrivit organizatorilor, până la 100.000 de persoane au participat la el. Radioteleviziunea publică RTE a citat o estimare a poliţiei de 30.000.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *