Australia va avea primul oficial pentru îmbunătățirea comportamentului bărbaților față de femei

Sursă foto: Captură video / Youtube

În timp ce australiencele fac presiuni pentru a fi luate măsuri împotriva violenței domestice – o problemă descrisă de prim-ministrul țării ca fiind o „criză națională” -, un stat australian a numit un oficial special însărcinat cu îmbunătățirea comportamentului bărbaților, transmite CNN.

Premierul statului Victoria, Jacinta Allan, a anunțat miercuri că deputatul Tim Richardson va fi Secretarul Parlamentar inaugural pentru Schimbarea Comportamentului Bărbaților – prima poziție de acest fel din țară.

Richardson a declarat că se va concentra pe influența pe care o au internetul și rețelele sociale asupra atitudinii bărbaților față de femei și pe construirea unor relații respectuoase. Nu va fi „o muncă ușoară, dar este importantă”, a adăugat el.

„Trebuie să facem din Victoria un loc mai sigur pentru femei și copii și să lucrăm pentru a pune capăt tragediei morții femeilor victoriene în mâinile bărbaților”, a scris Richardson pe X.

Violența de gen afectează Australia – 31 de femei au fost ucise în întreaga țară până acum în acest an, potrivit proiectului Counting Dead Women. Anul trecut, 64 de femei au fost ucise, a precizat grupul.

La sfârșitul săptămânii trecute, o femeie și fiica ei au fost împușcate mortal în Perth, Australia de Vest, de către un bărbat care ar fi încercat să își găsească fosta parteneră și fiica. Într-o declarație, fiica bărbatului a spus că, „atunci când tatăl meu nu ne-a putut găsi, a ucis-o pe cea mai bună prietenă a ei și pe fiica celei mai bune prietene a ei”.

Țara a fost zguduită de mai multe incidente violente în aprilie, inclusiv atunci când cinci femei au fost ucise de un bărbat înarmat cu un cuțit într-un centru comercial din suburbia Bondi din Sydney. Poliția a declarat că înregistrările de pe camerele de supraveghere au arătat că era „evident” că bărbatul viza femeile. Într-un alt incident violent, o mamă în vârstă de 28 de ani ar fi fost ucisă de partenerul ei, care se confrunta deja cu acuzații de viol și hărțuire, dar care fusese eliberat pe cauțiune.

Tarang Chawla, care a fondat organizația non-profit „Not One More Niki”, după ce sora sa Nikita Chawla a fost ucisă de partenerul ei în 2015, a declarat pentru CNN că speră ca noua poziție parlamentară să facă o „diferență tangibilă” în abordarea violenței masculine în Australia.

„Acest rol îmi dă o aparență de speranță că accentul nu mai este pus pe faptul că aceasta este o problemă care trebuie rezolvată de femei, ci este o problemă a bărbaților pentru care putem prelua conducerea”, a spus el.

„Dar aceasta necesită, de asemenea, ca secretarul parlamentar să se consulte și să colaboreze pentru soluții cu cei care lucrează pe teren, cu bărbații, pentru a înțelege atitudinile lor, factorii care le determină acțiunile și pentru a lucra la schimbarea comportamentelor lor”, a declarat el pentru CNN.

Cu toate acestea, nu toți australienii au avut o reacție pozitivă la această veste. Jane Hume, din partea Partidului Liberal de opoziție, care reprezintă statul Victoria în Senatul național, a pus la îndoială eficacitatea numirii.

„Mie mi se pare că este vorba de o mică fereastră în jurul unei probleme foarte importante care implică o schimbare culturală reală”, a declarat ea pentru Sky News.

La câteva ore după ce a anunțat poziția, Richardson a scris pe X:  „Unele reacții destul de agitate aici la un rol important și o premieră australiană. Va fi vorba de modelarea unor roluri pozitive pentru băieți și bărbați și de a ne asigura că ne despărțim de stereotipurile bazate pe gen și de a construi relații respectuoase. În calitate de băieți și bărbați, trebuie să luăm inițiativa în acest sens.”

În timp ce noul secretar parlamentar pentru schimbarea comportamentului bărbaților există acum la nivel de stat, premierul australian Anthony Albanese a anunțat, de asemenea, în luna mai, o analiză rapidă a prevenirii violenței domestice, după ce a numit problema o „criză națională”.

„Recunoaștem că guvernele trebuie să acționeze, dar recunoaștem, de asemenea, că aceasta este o problemă pentru întreaga societate. Femeile nu ar trebui să fie responsabile pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor”, a declarat el la acea vreme.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: