Skip to content
Europa

Austria a deschis mii de magazine: Criza este departe de a fi depășită, dar am făcut primul pas spre un nou normal

PS News

Austria a permis redeschiderea a mii de magazine marţi, devenind una dintre primele ţări în Europa ce relaxează restricţiile impuse pentru a reduce răspândirea coronavirusului, relatează Reuters,.

Austria a acţionat devreme la începutul epidemiei închizând cu aproximativ patru săptămâni în urmă şcolile, barurile, teatrele, restaurantele, magazinele neesenţiale şi alte locuri publice. Autorităţile au cerut populaţiei să rămână acasă şi să lucreze de acolo dacă este posibil.

Vă rog să rămâneţi puternici. Criza este departe de a fi fost depăşită”, a declarat cancelarul conservator Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, spunând că un prim pas a fost făcut spre un “nou normal”.

Marți, Austria înregistra 14.119 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, în timp ce 384 de persoane și-au pierdut viața.

Săptămâna trecută, guvernul a prezentat un plan pas cu pas pentru redeschiderea unor părţi ale economiei, începând cu magazinele de până la 400 metri pătraţi, precum şi toate centrele de bricolaj şi grădinărit începând de marţi.

Acestea vor fi urmate de centre comerciale, magazine mai mari şi saloane de coafură de la 1 mai.

Fiecare săptămână de izolare a costat economia Austriei 0,53% din PIB sau 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde dolari), a estimat banca centrală a ţării.

Şi alte ţări europene îşi relaxează restricţiile, deşi diferit, informează caleaeuropeana.ro.

Mai multe state UE au anunţat planuri în acest sens sauau început deja să relaxeze restricţiile impuse pentru a limita răspândirea pandemiei, în contextul în care se intensifică presiunile pentru resuscitarea economiilor lor grav afectate. Astfel, Comisia Europeană este așteptată să le ceară miercuri statelor membre să se coordoneze în contextul în care încep să relaxeze măsurile de izolare, avertizând că un eşec în realizarea acestui lucru ar putea duce la noi intensificări ale propagării pandemiei de COVID-19.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *