Skip to content
Puterea Știrilor Video

Austria se opune aderării României la Schengen. Frustrare în PSD: „Avem o problemă cu sprijinul pe care popularii europeni îl dau familiei lor politice din România”

www.linkedin.com

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Florin Manole, președintele PSD Sector 1, a declarat că, în cazul în care România nu va fi primită nici de această dată în Spațiul Schengen, va afirma public faptul că „avem o problemă cu sprijinul pe care popularii europeni îl dau membrilor familiei lor politice din România: UDMR, PMP și PNL”.

Între timp, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. Nehammer este liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), membru al Grupul Partidului Popular European (PPE), din care fac parte și partidele invocate de Florin Manole: PNL, PMP și UDMR.

„PSD face, cu sprijinul colegilor din familia social-democrată europeană, tot ce poate. Faptul că vedem Suedia și Olanda renunțând la opoziția față de România este o chestiune importantă pe care am obținut-o. Rămâne Austria.

Nu sunt nici mulțumit, nici nemulțumit de rezultatele primei vizite făcută de Lucian Bode în Austria. Voi fi mulțumit sau nemulțumit atunci când voi vedea Austria făcând ceea ce trebuie.

Dacă Austria va face ceea ce trebuie, adică va sprijini admiterea României în Spațiul Schengen, atunci înseamnă că tot ceea ce s-a făcut, de la PSD până la domnul Bode, PNL sau alți politicieni, e bine. Dacă nu avem susținerea Austriei și familia popularilor europeni se opune, atunci, mă scuzați, nu o să pot critica un politician de la grupul neafiliaților sau altă familie politică. O să spun că avem o problemă cu sprijinul pe care popularii europeni îl dau membrilor familiei lor politice din România: UDMR, PMP și PNL”, a declarat Florin Manole, președintele PSD Sector 1, la Puterea Știrilor.

Lucian Bode, o nouă întâlnire cu ministrul austriac de Interne, la Viena. Sprijin important din partea Comisiei Europene

Guvernul de la București face un ultim efort pentru a-i convinge pe oficialii austrieci să susțină aderarea României la Schengen, care se va decide la Bruxelles, în această săptămână, între 7 și 9 decembrie. Potrivit Digi24, ministrul de Interne, Lucian Bode, a plecat, luni dimineață, într-o nouă vizită la Viena, unde se întâlnește cu ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, cel care a făcut în ultimele săptămâni mai multe declarații împotriva acceptării României în Spațiul Schengen.

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că ministrul Bode încearcă să îl convingă pe omologul său că problema imigrației pe care o clamează Austria nu implică România. Oficialii de la București au făcut demersuri susținute pe lângă cei de la Viena pentru ca aceștia să nu se mai opună integrării României în Spațiul Schengen. Și președintele României, Klaus Iohannis, a avut în acest weekend un tete a tete cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în contextul Summitului PPE de la Atena. De altfel, potrivit informațiilor digi24.ro, și ceilalți lideri europeni care fac parte din PPE au încercat să-i convingă pe austrieci să nu se mai opună primirii României în Schengen.

Dosarul României este inclus pe ordinea de zi a Consiliului JAI (al miniștrilor de Interne), care va avea loc la Bruxelles, miercuri și joi. Surse guvernamentale susțin că, în acest moment, doar Austria se mai opune României, în condițiile în care s-au făcut eforturi diplomatice și de lobby considerabile pentru a elimina și opoziția Olandei și a Suediei.

„Va fi strict o decizie politică, pentru că, din punct de vedere tehnic, România îndeplinește toate condițiile de aderare”, au explicat sursele citate. Comisia Europeană a anunțat, din nou, luni, că România trebuie să se alăture statelor Schengen.

Comisia Europeană se așteaptă ca joi, pe 8 decembrie, toți cei 27 de membri ai Spațiului Schengen să spună „da” aderărării la zona liberă a României, Bulgariei și Croației.

Ajutor de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a prezentat luni, cu doar trei zile înainte de Consiliul JAI decisiv pentru intrarea României în Schengen, planul de combatere a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, potrivit unui comunicat al executivului european. Planul este o încercare de atenuare a îngrijorărilor majore exprimate de Austria, care a anunțat prin vocea premierului și ministrului de interne că nu vrea să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen pentru o presupusă inacțiune a acestor două țări în fața imigrației pe ruta Balcanilor de Vest.

Comisia Europeană a promis încă de acum două săptămâni că va prezenta rapid un plan de luptă împotriva migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, tocmai pentru a atenua îngrijorările Austriei și a debloca votul pentru lărgirea Schengen.

Guvernul României a salutat deja luni Planul de Acțiune pentru Balcanii de Vest al Comisiei Europene.

”România apreciază caracterul cuprinzător al documentului prezentat de Comisia Europeană, care include măsuri concrete și paliere de acțiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest. În context, Guvernul României își exprimă încrederea că setul de măsuri și instrumente propuse de către Comisia Europeană în Planul publicat astăzi sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluțiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluții pragmatice în direcția gestionării eficiente a acestei situații. România reiterează întreaga sa disponibilitate de a contribui activ și consistent la implementarea măsurilor și acțiunilor propuse de Comisia Europeană în deplin spirit european de solidaritate și responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *