Skip to content
Internațional Politică

Austria vrea să desființeze o organizație de extremă-dreapta. Motivul: a primit donații de la suspectul atacurilor din Noua Zeelandă

Reddit

Guvernul austriac a anunţat că ar putea desfiinţa o grupare de extremă-dreapta care a primit o donaţie de la principalul suspect din atacurile de la cele două moschei din Noua Zeelandă, scrie BBC.

Cancelarul Sebastian Kurz a informat că guvernul face investigaţii pentru a afla dacă Mişcarea Identitariană din Austria (IBO) este „o organizaţie teroristă”.

Procurorii au confirmat că liderul grupării, Martin Sellner, a primit în jur de 1.500 de euro de la Brenton Tarrant.

Sellner a confirmat donaţia însă a negat că ar avea vreo legătură cu Tarrant.

Tarrant, un bărbat australian de 28 de ani autoproclamat rasist, a fost pus sub acuzare pentru crimă în legătură cu atacurile la cele două moschei din Christchurch în care au murit 50 de persoane.

„Putem să confirmăm acum că a existat susţinere financiară, drept urmare există o legătură între atacatorul din Noua Zeelandă şi Mişcarea Identitariană din Austria”, a afirmat Kurz.

„Poziţia noastră este foarte clară, nu are loc în societatea noastră niciun fel de extremism, fie că este vorba de islamişti radicali sau de fanatici extremişti de extremă-dreapta”, a precizat Kurz.

El a afirmat că IBO va fi desfiinţată dacă se va stabili că este o organizaţie teroristă.

Partidul Poporului Austriac, condus de Kurz, se află într-o coaliţie de guvernare cu Partidul Libertăţii de extremă dreapta, Austria fiind astfel singura ţară din Europa occidentală cu o prezenţă de extremă dreapta în guvern.

Într-un videoclip postat luni, Sellner a declarat că a primit un e-mail care conţinea o donaţie „disproporţionat de mare” de la o persoană numită „Tarrant”. El a afirmat că a trimis un e-mail în care i-a mulţumit, la fel ca la toate donaţiile.

„Nu am nicio legătură cu acest atac terorist”, a afirmat Sellner, argumentând că organizaţia sa este o grupare anti-imigranţi paşnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *