Skip to content
Politică

UPDATE Autocar cu români răsturnat în Bulgaria. Răniții sunt aduși în țară cu elicopterele SMURD

" "

UPDATE 16.15: – Alte patru victime ale accidentului rutier din Bulgaria au ajuns în țară

UPDATE: Unul dintre elicopterele mobilizate pentru recuperarea răniţilor în accidentul din Bulgaria s-a întors în Bucureşti. Acesta a aterizat pe stadionul Dinamo.

" "
" "

UPDATE: Trei elicoptere SMURD vor aduce în ţară şase dintre răniţii din accidentul produs duminică dimineaţă în Bulgaria, cinci dintre aceştia fiind în stare gravă, au declarat, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru Mediafax.

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a precizat că două dintre elicoptere au decolat deja, din Craiova, respectiv Bucureşti, şi ar urma să aducă, la Spitalul Floreasca, două dintre persoanele rănite grav în accident.

Al treilea elicopter va pleca tot spre spitalul din Veliko Târnovo unde sunt internate victimele accidentului, pentru a aduce în ţară alte patru persoane, între care trei răniţi în stare gravă.

„Deocamdată, nu s-a stabilit la ce spital vor fi aduşi cei patru. Posibil, tot la Floreasca”, a mai spus Arafat.

Potrivit presei bulgare, doi dintre răniţii în stare gravă sunt supuşi, la această oră, unor intervenţii chirurgicale la un spital din Veliko Târnovo, urmând să fie transportaţi în România după ce vor fi stabilizaţi.

UPDATE: Precizări MAI

„În cursul acestei dimineți, în jurul orei 05.00, un autocar cu 25 de pasageri români care circula de la Kusadasi spre România, s-a răsturnat în pasul Republika, între localitățile Gurkovo și  Veliko Târnovo, din primele informații rezultând  că accidentul s-a soldat cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor cinci.

În aceste condiții, viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a dispus formarea unui grup interministerial alcătuit din reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Interne și ai Ministerului Afacerilor Externe care să gestioneze această situație.

Totodată, din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, două elicoptere SMURD din Craiova și București vor decola spre Bulgaria, pentru a prelua două dintre persoanele rănite grav.

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI va analiza împreună cu medicii bulgari starea medicală a tuturor pasagerilor care au fost transportați la spitalul din Veliko Târnovo, având în vedere și aducerea în țară a altora dintre aceștia, dacă se impune.

La locul acidentului vor ajunge consulul României în Bulgaria și atașatul de afaceri interne al MAI.

Din primele informații furnizate de către reprezentanții autorităților bulgare, rezultă că autocarul nu a adaptat viteza la condițiile meteo și, într-o curbă, a pierdut controlul direcției de mers și s-a răsturnat. În urma impactului, a rezultat un mort, cinci răniți grav, precum și alte persoane cu răni ușoare”, se arată în comunicatul MAI.

Un român a murit, iar cinci sunt răniţi grav după ce autocarul în care se aflau a căzut într-o râpă din Bulgaria, în apropiere de Veliko Târnovo, doi dintre răniţi urmând să fie aduşi cu elicoptere SMURD în România, a declarat dr. Raed Afarat, secretar de stat în MAI.
Autocarul, care deservea o firmă de turism din Bucureşti, transporta turişti români care se întorceau dintr-o vacanţă petrecută în Turcia, la Kuşadasi.

Ministerul de Externe a confirmase că s-a produs accidentul și a spus că au fost trimise la fața locului echipe care să acorde asistență consulară.

Cazul a fost preluat de Ministerul de Interne, unde funcționează departamentul pentru situații de urgență coordonat de Raed Arafat.

Zona în care s-a produs accidentul este una muntoasă, iar autocarul traversa Bulgaria.

Potrivit lui Raed Arafat, accidentul este „foarte grav”, iar doi dintre răniții aflați în stare gravă ar putea necesita aducerea în țară. Autoritățile române se pregătesc de un asemenea scenariu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *