Skip to content
Politică

Autonomia maghiară în anul Centenarului. Gușă îi dă cap în cap pe Dragnea și Tăriceanu EXCLUSIV

psnews.ro

Autonomia maghiară agită apele în anul Centenarului Marii Uniri. Consultantul politic Cozmin Gușă îi dă cap în cap pe președinții PSD și ALDE: Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu.

Într-o declarație oferită luni seară pentru PSnews.ro, patronul de la Realitatea TV s-a arătat îngrijorat de mutarea făcută astăzi de către cele trei partide ungurești din România – UDMR, PCM și PPMT – de a adopta o declarație comună privind autonomia.

CITIȚI ȘI: UDMR încinge spiritele: autonomie teritorială, locală şi culturală!

Concret: analistul politic a avertizat că tendința de coagulare a formațiunilor politice maghiare este coordonată de către autoritățile de la Budapesta (în frunte cu prim-ministrul Viktor Orbán) și că nu va face decât să creeze tensiune socială acum, în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

„Din nefericire, începem anul cu un proiect de coagulare a partidelor maghiare care este coordonat direct de la Budapesta. El este un proiect extrem de periculos, pentru că trezește la nivelul minorității maghiare din România niște așteptări care nu vor fi de succes. Le va crea frustrare, iar anul 2018 – apropo de reafirmarea identității românești cu ocazia Centenarului, care se va bate cap în cap cu proiectul Trianon (bine pregătit și finanțat de către Viktor Orban) – va aduce o tensiune socială mare la nivelul comunităților de români și de maghiari, în special din Transilvania.

În mod clar, ei au făcut această declarație comună la cererea Budapestei, pentru că altfel aceste partide sunt puternic despărțite de animozități interpresonale între lideri, au scopuri declarate diferite și, dacă n-ar fi fost acest dictat asupra Budapestei asupra atitudinii lor publice, nu s-ar fi întâlnit niciodată pentru o asemenea declarație.

Deci din unghiul meu – pentru toți cei care vor să citească acest eveniment ca având o cauză – pot spune că această cauză este la Budapesta, iar ea poate să semene (dacă va fi verificată) cu o ingerință directă a Guvernului maghiar în politica internă a României”, a punctat Gușă.

Întrebat ce implicații consideră că vor avea gestul de luni și mișcarea autonomistă maghiară, în general, asupra coaliției PSD-ALDE (având în vedere că UDMR susține Guvernul din Parlament), Cozmin Gușă a conturat tabloul unui șir de șantaje ale UDMR-iștilor asupra oamenilor lui Dragnea și Tăriceanu – doi lideri politici care (în opinia consultantului politic) nu au reușit până acum să impună punctul de vedere românesc în fața celui unguresc.

„UMDR-ul va încerca să șantajeze coaliția parlamentară (sau poate doar PSD-ul) în momentele complicate, în care majoritatea este mai greu de obținut, și va cere în contrapartidă puncte legate de acest deziderat comun al politicienilor maghiari și – sigur – reactivarea Legii statutului minorităților, care are deja o vechime în Parlament de peste 13 ani, dar anual liderii maghiari se pregătesc mereu s-o pună pe masa negocierilor. Ea a fost blocată în anul 2005, atunci când ei chiar se aflau la guvernare, iar prim-ministru era Tăriceanu și președinte – Băsescu. Dar ei caută acum o altă oportunitate pentru a impune inclusiv această lege a statutului, care în prevederile ei este extrem de periculoasă pentru integritatea statului român. Practic, are acolo toate bazele pentru a crea o enclavă (aparent de tip cultural, dar de fapt de ordin administrativ) chiar în interiorul statului român.

Iar după ceea ce se întâmplă în Europa (exemplul cel mai clar: Catalonia), eu cred că guvernarea trebuie să fie extrem de fermă în a respinge astfel de lucruri. Din păcate pentru guvernare, UDMR-iștii au doi aliați foarte importanți care se află chiar la vârful puterii: Liviu Dragnea (care are un deziderat comun cu cei de la UDMR apropo de legile justiției și se simte mai comod având UDMR-ul alături pentru impunerea acestor legi) și Călin Popescu-Tăriceanu (care în mod tradițional – de când face el politică – a avut decizii iresponsabile legate de relațiile româno-maghiare, contrabalansând întotdeauna avantajele către maghiari; cel mai ilustru și nefericit exemplu pentru români este cedarea Fundației Gojdu către statul maghiar, unde noi am pierdut ceva ce nici măcar nu putem să contorizăm astăzi)”, a încheiat comentatorul politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *