Skip to content
Bacău Știri locale

Autoritățile băcăuane au întins „mocheta porcină”! Cum funcționează filtrul creat în județ împotriva răspândirii pestei

zdbc.ro

Autoritățile au luat primele măsuri pentru a evita răspândirea gripei porcine, primul caz fiind confirmat săptămâna trecută la Oituz. În zona de protecție, compusă din localitățile Oituz, Călcâi și Marginea și în zona de supraveghere, definită pe o rază de 10 kilometri în jurul exploatației infectate se va face recensământul exploatațiilor și se va efectua un examen clinic al porcilor, urmat de un control al registrului și mărcilor de identificare a porcilor.

Autoritățile locale trebuie să suporte și instalarea unor dezinfectoare individuale, în gospodării, iar pe DN 11 Tg.Secuiesc – Onești și DJ 116 Oituz-Tg.Ocna au apărut deja celebrele mochete, denumite oficial dezinfectoare rutiere. Autoritățile mai anunță și că se vor face controale în trafic pentru a depista orice transport de porci, circulația lor fiind interzisă complet în această perioadă. În același timp, se va face o vânătoare intensivă a mistreților, până la reducerea efectivelor până la cote optime, conform zdbc.ro.

Populația are obligația să anunțe orice moarte suspectă de animal și să respecte regulile de igienă. În același timp, sunt interzise sacrificările de animale, cu excepția celor care se fac în prezența veterinarului și cu prelevarea de probe. Carnea vândută, dată rudelor sau prietenilor din alte localități este o cale sigură de a trabsmite mai departe această boală. Pesta porcină nu afectează omul, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *