Skip to content
Politică

Autoritățile demarează o ancheta în spitalele în care au fost internați răniții din Colectiv

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va începe o anchetă privind infecţiile din spitale din România, în urma declaraţiilor făcute de medicii de la Spitalul de Arşi.

Ministerul Sănătăţii va demara o amplă anchetă în unităţile medicale după ce medicii de la Spitalul de Arşi au recunoscut infecţiile din instituţie. Aceştia vor verifica cât de periculoase sunt spitalele.

Direcţiile de Sănătate publică au început deja controalele în spitalele în care au fost internate persoanele rănite în urma incendiului din Clubul Colectiv. Astfel, instituţia a început să recolteze probe atât din spitale, cât şi după mâinile doctorilor.

Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat de presă, că spitalele din România utilizează ghiduri naţionale şi internaţionale precum şi protocoale specifice de tratament în cazul marilor arşi. După incendiul din dată de 30 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis din nou către unităţile sanitare care au preluat în îngrijire răniţii de la Colectiv aceste protocoale.

Conform MS, infecţiile instraspitalicesti reprezintă , pe plan internaţional, una ditre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitatea în acest domeniu, 75% dintre decesele pacienţilor cu arsuri sunt asociate cu complicaţii infecţioase şi/ sau leziuni pulmonare.

„Infecţiile reprezintă doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului în cazul pacientului cu arsuri. Principalul factor care a determinat decesul pacienţilor răniţi în incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave”, potrivit sursei citate.

Ministerul mai precizează că pentru tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispoziţie medicația şi mijolacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin programul destinat pacientului critic. Dacă pentru anul 2015, acest program avea prevăzut un buget de peste 200 milioane lei, după accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitărilor transmise de spitalele care au preluat victimele.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş a oferit consultanţă de specialitate tuturor spitalelor prin medici specialişti şi au efectuat analize microbiologice. Institutul Naţional de Sănătate Publică realizează în prezent o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a recoltat probe care atestă încărcătură microbiană aeriană şi probe care să arate încărcătură bacteriană de pe suprafeţele din incinta spitalelor . Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.

Ancheta Ministerului Sănătăţii vine după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat o anchetă în care arăta că o parte dintre pacienţi au murit din cauza infecţiilor din spitale, precizează realitatea.net.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *