Skip to content
Politică

Autoritățile își arată încă o dată limitele în campania de vaccinare. Cum putea fi evitat haosul din etapa a doua

Inquam Photos/Octav Ganea

Etapa a doua a programului de vaccinare din țară a debutat vineri, 15 ianuarie, iar imediat după week-end a început haosul la majoritatea centrelor de vaccinare din țară.

Problema centrelor de vaccinare și a STS

O problemă majoră ține de centrele de vaccinare din țară. De pildă, în București platforma realizată de STS pentru programarea la vaccinarea anti-Covid afișa inițial 41 de centre pentru etapa a doua, care a debutat vineri după-amiaza cu probleme tehnice, însă doar 8 au fost efectiv funcționale, iar acestea au epuizat locurile disponibile imediat. Situația din București nu este însă singulară. În Timiș întâlnim aceiași problemă. Din 32 de centre de vaccinare anunțate inițial, au rămas doar 8. Cam așa arată situația aproape peste tot în țară, haosul fiind cuvântul care descrie cel mai bine lucrurile în acest moment în ceea ce privește campania de vaccinare.

Practic la mijloc este un întreg lanț al erorilor instituționale. Pe de o parte, STS a creat o platformă de programare a vaccinărilor care blochează crearea de profiluri instituționale, acestea fiind necesare pentru a te putea programa la vaccinare, pentru cei care și-au făcut deja profiluri individuale atunci când a fost lansată campania. De altfel oamenii au fost invitați public să se înscrie pe platforma respectivă la începutul campaniei de vaccinare. Din cauza modului în care a fost concepută platforma, profilul acestora nu poate fi modificat pentru a fi încadrat la o altă categorie instituțională. Prin urmare, cei care vor să se vaccineze așteaptă ca STS să repare ceea ce inițial tot STS a făcut.

Pe de altă parte, autoritățile au demarat a etapa a doua a campaniei de vaccinare insuficient pregătite. Valul mare de înscrieri a dus la căderea platformei destinate programărilor în numeroase rânduri. După începutul destul de modest din prima etapă, atunci când s-a  rămas practic cu vaccinuri pe stoc, autoritățile nu se așteptau la un asemenea val de doritori. Zeci de centre nu au putut face față, iar problemele tehnice au agravat lucrurile.

Rezultatul per total e că autoritățile și-au arătat din nou limitele. Săptămâni în șir am fost îndemnați să ne înscriem pentru vaccinare, iar atunci când în sfârșit poți face asta ești complet dezarmat de problemele administrative.

Cum putea fi evitat haosul

În primul rând autoritățile trebuiau să știe clar câte centre pot fi deschise în etapa a doua a campaniei de vaccinare și câți oameni pot primi zilnic aceste centre. Având deja experiența primei etape, autoritățile nu aveau nici o scuză. Împuternicirea autorităților locale trebuia să se facă cu largul concurs al centrului și pe baza unui dialog permanent. Grăbindu-se să dinamizeze campania de vaccinare care era criticată pe toate fronturile pentru apatia ei, autoritățile au deschis etapa a doua mai devreme fiind însă insuficient pregătite pentru a face față cererilor mari din rândul populației. Etapizarea trebuia deci dublată de măsuri care să prevină haosul care s-a instalat zilele acestea. Cei de la STS nu au gândit nici ei suficient de profund problema, iar problemele tehnice ale platformei au fost experimentate exact în ziua debutului celei de-a doua etape ale campaniei de vaccinare.

Vorbim de fapt despre un management defectuos al autorităților. Acestea nu fac decât să își dea foc la valiză încă o dată și să pună paie pe foc când vine vorba despre neîncrederea populației în instituții. O eroare nepermisă în acest climat de neîncredere.

1 comentariu la “Autoritățile își arată încă o dată limitele în campania de vaccinare. Cum putea fi evitat haosul din etapa a doua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *