Skip to content
Puterea Știrilor Video

Autostrada Moldovei va fi gata abia în 2026. Mugur Cozmanciuc, șeful PNL Neamț: Este dorința PSD de a ține Moldova în subdezvoltare

Facebook/ Mugur Cozmanciuc

Preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc, candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat pentru PS News că autostrada Moldovei va fi finalizată în anul 2026, fiind un „obiectiv de prioritate guvernamentală”.

„Cred că 2026 este termenul în care vom putea vorbi despre un proiect finalizat. În momentul la care vorbim, avem în vedere un studiu de fezabilitate și o proiectare despre care au vorbit și au demarat lucrările colegii din conducerea Ministerului Transporturilor și 2026 cred că este punctul în care putem vorbi despre finalizarea acestui proiect”, afirmă Mugur Cozmanciuc.

Totodată, candidatul PNL susține că României îi lipsesc autostrăzi din două motive fundamentale: managementul care nu a avut nicio legătură cu dezvoltarea țării și dorința PSD de a ține Moldova în subdezvoltare. Concret, Mugur Cozmanciuc este de părere că „niciunul din miniștrii PSD nu a fost preocupat într-adevăr ca aceste obiective să fie realizate sau să devină măcar realizabile”.

„Cred că sunt două explicații: prima este managementul prost sau managementul care nu a avut nicio legătură cu dezvoltarea României pe care au avut-o colegii de la Partidul Social Democrat, iar a doua este dorința lor de a ține Moldova în subdezvoltare și le voi detalia pe fiecare dintre ele. Ministerul Transporturilor, în perioada 2014-2019, a avut mai multe conduceri din zona Partidului Social Democrat.

Niciunul din acei miniștri nu a fost preocupat într-adevăr ca aceste obiective să fie realizate sau să devină măcar realizabile și vă voi da câteva exemple care să susțină ceea ce spun. În anul 2015, am invitat Comisia de Transport din Parlamentul României la Neamț. În anul 2014 am organizat la Piatra Neamț o dezbatere cu președinții de Consilii Județene, președinții de Consilii Raionale din Republica Moldova cu oameni de afaceri tocmai pentru a poziționa județul Neamț și Moldova pe harta priorităților guvernamentale și tocmai pentru a trage un semnal de alarmă pe faptul că acest obiectiv, autostrada, va însemna și dezvoltarea Moldovei și a țării.

Anul 2018-2019 a fost cunoscut ca o serie de manifestări care a venit în susținerea acestor obiective. Societatea Civilă a organizat și marșuri până spre București și a organizat forme de protest care să determine presiune pe Guvernul României de atunci, Guvernul PSD. După a urmat și forma ironică în care s-a construit acel metru de autostradă, dar toate aceste aspecte pe care vi le spun, Guvernul PSD le-a urmărit pentru a aloca în mod real banii către alte obiective de investiții care nu aveau legătură cu dezvoltarea”, susține președintele PNL Neamț.

Deși, în teorie, s-au alocat mulți bani prin Programul Național de Dezvoltare Publică, Moldova are în continuare „sate sărace, neconectate la apă, canale, gaze sau care nu au asfalt” așa cum explică Mugur Cozmanciuc. Totuși, anul 2026 aduce cu el speranțe pentru o autostradă care să „lege” Moldova de restul țării, fiind un plan susținut de Guvernul Orban.

”Acele PNDL-uri care nu însemnau decât întărirea unor baroni locali și abonarea unor firme prietene la banul public. Vedem că s-au alocat foarte multe fonduri prin PNDL care nu se regăsesc în realitate pentru că satele românești sunt la fel de sărace și la fel de neconectate la apă, canal, gaze sau nu au asfalt în continuare. Deci clar a fost ceea ce am spus puțin mai devreme, un dezinteres sau un interes de a ține poporul în sărăcie și un management defectuos de aceea nu avem autostrăzi, de aceea Moldova a rămas în sărăcie. Practic, 2026 este anul în care vom vorbi despre o autostradă a Moldovei realizată.

Și Guvernul României și-a asumat prin Ministrul Transporturilor că acest obiectiv trebuie să fie un obiectiv de prioritate imediată și de prioritate guvernamentală și sunt în planul de guvernare pe care îl are Guvernul României”, a conchis candidatul PNL.

Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, la ”Puterea Știrilor” cu Marinela Angheluș

Publicată de PS News pe Miercuri, 23 septembrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *