Skip to content
Europa

Avans clar pentru Emmanuel Macron în sondajele pentru alegerile de duminică. Cum se poziționează electoratul francez înainte de confruntarea dintre președintele în exercițiu și Marine Le Pen

Inquam Photos / George Călin

Președintele francez în exercițiu, Emmanuel Macron, și-a menținut și poate chiar și extins avansul față de contracandidata sa la alegerile prezidențiale de duminică, Marine Le Pen, după dezbaterea televizată despre care se consideră că a fost câștigată de actualul lider de la Elysee, arată sondajele de opinie.

Cei doi contracandidați și-au continuat campania după clinciul de la televiziunea franceză. Emmanuel Macron a mers joi într-o suburbie pariziană cu un electorat care înclină spre stânga spectrului politic, în timp ce Marine Le Pen a ales o zonă din nordul Franței în care are un nucleu important de susținători, potrivit Reuters.

Cele mai recente sondaje au arătat că președintele în exercițiu capătă ritm. Trei cercetări separate, toate cuprinzând răspunsuri centralizate joi, după dezbaterea televizată, l-au creditat pe Emmanuel Macron fie cu un scor stabil, fie cu unul într-o ușoară creștere, undeva între 55,5% și 57,5%.

Pe de altă parte, aceleași sondaje au estimat prezența la vot între 72% și 74%, ceea ce ar fi, dacă se concretizează, cel mai redus nivel pentru un scrutin prezidențial francez după 1969.

Telespectatorii care au urmărit dezbaterea de miercuri seară l-au găsit pe Macron mai convingător și mai potrivit pentru funcția de președinte al republicii, arată cercetarea realizată de Elabe la comanda BFM TV.

Le Pen, care s-a concentrat pe a-și exprima empatia față de oamenii despre care ea spune că au avut de suferit după ce a fost învinsă de Macron la alegerile din 2017, a fost percepută ca fiind mai în ton cu preocupările electoratului, însă viziunile sale au fost considerate oricum mult mai îngrijorătoare.

A dat impresia că este gata să guverneze?”, întreabă Le Parisien într-un editorial. „Judecând după dezbatere, nu a risipit acea îndoială”.

Alți analiști sunt de părere că dezbaterea ar trebui privită cu oarecare rezerve, având în vedere că a fost urmărită de 15,5 milioane de persoane, cea mai mică audiență înregistrată vreodată la un astfel de eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *