Skip to content
Politică

Avansul de 1,9 miliarde de euro din PNRR riscă să fie cheltuit iresponsabil, spune Victor Ngrescu: „Guvernanții se află în fața unui nou eșec major”

Facebook/Victor Negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu susține că PNRR-ul României va ajunge într-un final să fie aprobat de Comisia Europeană însă, din cauza guvernanților, țara noastră va fi printre ultimele state europene care vor primi undă verde din partea instituției europene.

„După mult chin, nervi și când toată lumea va fi deja sătulă de împotmolirea continuă a planului pe axa București-Bruxelles și retur, PNRR-ul României va ajunge într-un final să fie aprobat de Comisia Europeană.

Din cauza guvernanților, țara noastră va fi printre ultimele state europene care vor primi undă verde din partea Comisiei Europene pe planul de redresare și reziliență.

Când dreapta din România se va lăuda din nou fără rușine, majoritatea țărilor din UE care au planurile aprobate vor fi cheltuit deja primii bani din prefinanțare și început efectiv implementarea proiectelor”, scrie Victor Ngrescu.

„România ar urma să primească circa 1,9 miliarde de euro, sub forma de granturi, drept avans de la Comisia Europeană pe PNRR. Prima întrebare legitimă este cât de pregătită este țara noastră să cheltuie acești bani?

A prezentat Guvernul vreun plan coerent cu privire la primele proiecte care vor fi finanțate?

NU! Ca de obicei, Guvernul va fi prins nepregătit și se va trezi în ceasul al 12-lea, ca și până acum, că nu va ști ce să facă cu miliardele care vor veni de la Bruxelles.

Am atras atenția încă de la început că fără o strategie clară, care să implice discuții cu toți actorii relevanți – parteneri sociali, patronate, mediul academic, și fără respectarea regulamentelor UE, vom înregistra întârzieri mari în finalizarea și aprobarea PNRR. Și, din păcate, am avut dreptate.

Ca membru al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, dar și în calitatea de raportor alternativ pe bugetul european pe anul 2022, mă văd nevoit să le transmit din nou guvernanților că se află în fața unui nou eșec major: riscă să nu fie în stare să cheltuie adecvat avansul de 1,9 miliarde, pentru că n-au făcut nimic pentru a pregăti absorbția profesionistă a acestor bani, iar orice eroare în cheltuirea fondurilor poate conduce la blocarea întregului plan”, a mai adăugat europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu atrage atenția că pentru cheltuirea banilor din PNRR trebuiau deja începute procedurile pentru licitații, lansate ghidurile de finanțare, completată ordonanța de urgență care reglementează PNRR sau setat cadrul legal și procedural pentru cheltuirea fondurilor, iar nimic din toate acestea nu a fost făcut.

„Important de menționat este faptul că pentru cheltuirea banilor din PNRR trebuiau deja începute procedurile pentru licitații, lansate ghidurile de finanțare, completată ordonanța de urgență care reglementează PNRR sau setat cadrul legal și procedural pentru cheltuirea fondurilor. Nimic din toate acestea nu a fost făcut!

În acest context, avansul de 1,9 miliarde de euro din PNRR riscă să fie cheltuit iresponsabil pe servicii de consultanță, salarii sau hârtii fără valoare.

Cred că este timpul ca și politicienii de dreapta să înțeleagă că miza acestui proiect trebuie să fie interesul public, dezvoltarea comunităților și reducerea decalajelor și nu folosirea unui instrument european ca agent electoral pentru adunat voturi în bătăliile interne de partid, fie ca este vorba de congresul PNL sau USR.

PNRR-ul nu poate fi tratat ca și până acum cu foartă multă superficialitate, ci trebuie găsite cele mai bune soluții pentru ca românii să profite de beneficiile acestui proiect unic de dezvoltare.

Altfel, mă tem că această Guvernare, care pare pe zi ce trece pare tot mai ruptă de realitate, își va da din nou măsura propriei neputințe și incompetențe atât la Bruxelles, cât și în fața românilor”, a conchis Victor Negrescu,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *