Avantajele și dezavantajele calendarului de la prezidențiale. Cum pot fi încurcate calculele partidelor

Sursă foto: Facebook

Liderii Coaliției au decis, marți, data alegerilor prezidențiale. Acestea ar urma să fie organizate pe 15 septembrie (primul tur) și pe 29 septembrie (turul doi), au declarat surse politice. După decizia agreată în Coaliție, data prezidențialelor urmează să fie validată și de conducerea Partidului Național Liberal. Social-democrații au validat deja calendarul alegerilor prezidențiale devansate în luna septembrie.

Astfel, alegerile prezidențiale vor avea loc înaintea alegerilor parlamentare, acestea din urmă urmând să fie organizate spre finalul anului 2024. Exisă câteva avantaje și câteva dezavantaje evidente în ceea ce privește acest calendar.

Avantajele calendarului actual

Un prim avantaj evident este legat de faptul că partidul care va câștiga prezidențialele va avea un avantaj evident la parlamentare. Asta pentru că președintele poate funcționa pe post de locomotivă electorală pentru un partid (sau o alianță). Din 2008 alegerile parlamentare și cele prezidențiale nu se mai desfășoară în aceeași perioadă, a urmare a măririi mandatului președintelui de la 4, la 5 ani. Din acel moment toții șefii de stat au fost folosiți pe post de locomotive electorale în alegerile parlamentare, uneori în mod eficient, alteori în mod mai puțin eficient.

Important e că această devansare a alegerilor, chiar și cu câteva luni, față de un an, cum era până acum, ar putea avantaja partidul care se impune la prezidențiale. Un al doilea avantaj este legat de distanța dintre prezidențiale și parlamentare. Dacă din 2008 și până acum aveam în general o distanță de un an între cele două alegeri, acum vom avea cel mult trei luni. Asta înseamnă că partidele nu vor pierde timpul cu o noua campanie politică și își vor putea focaliza resursele mai eficient, campania pentru alegerile parlamentare devenind practic o prelungire a campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Dezavantajele calendarului actual

Acestea fiind spuse, există și câteva dezavantaje în ceea ce privește calendarul actual. În primul rând, alegerile se suprapun cu deschiderea anului școlar. Mai exact, cursurile în anul școlar 2024 – 2025 încep pe 9 septembrie. Așadar primul tur va avea loc în aceeași săptămână în care elevii vor merge la școală. Iar al doilea tur va avea loc la două săptămâni după. Ținând cont de faptul că secțiile de votare vor fi organizate în școli, lucrul acesta ar putea perturba activitatea elevilor și a cadrelor didactice.

Așadar în organizarea alegerilor prezidențiale pot apărea probleme logistice și chiar o problemă legată de organizarea orelor de clasă. În trecut alegerile prezidențiale erau organizate de regulă în luna noiembrie, tocmai pentru a se evita astfel de probleme.

O a doua problemă ar putea fi legată de prezența la vot. Asta pentru că datele pentru turul I și al doilea al prezidențialelor coincid cu extrasezonul care debutează de regulă pe 1 septembrie și se încheie pe 30 septembrie. Ținând cont de reduceri și de faptul că mulți români aleg să își petreacă vacanța în acest interval, prezența la vot ar putea fi afectată serios. Apetitul pentru alegeri în luna septembrie ar putea fi așadar destul de redus.

În concluzie, actualul calendar electoral aduce o serie de avantaje, dar și de dezavantaje. Rămâne de văzut dacă calculele făcute de liderii coaliției în privința scrutinului prezidențial se vor potrivi cu așteptările lor.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: