Skip to content
Coronavirus

Avem 3 vaccinuri anti-Covid, dar care este mai sigur și mai eficient? Explicațiile medicilor infecționiști

Facebook/Guvernul Romaniei

Medicii infecționiști Adrian Marinescu și Ion Ștefan au explicat, pentru PS News, care sunt diferențele dintre cele trei vaccinuri Covid-19: Pfizer, Moderna și cel de la Astra Zeneca.

Serurile cu tehnologie de tip ARN mesager, mai eficiente

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din București, a explicat că cele mai eficiente vaccinuri împotriva Covid-19 sunt cele de tip ARN mesager: Pfizer-BioNTech  și Moderna, care au o eficiență de 94-95%, în comparație cu vaccinul Astra Zeneca, cu o eficiență de 60%.

„Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna merg pe tehnica de ARN mesager. Spre deosebire de Astra Zeneca, care folosește o variantă pe care am putea să o numim clasică, în sensul în care vorbim de un adenovirus de la cimpanzeu, care însă este modificat, practic un virus atenuat care nu poate să ne îmbolnăvească. Important de spus este că și la tehnica ARN mesager, și în cazul adenovirusului de la Astra Zeneca, în final rezultatul este același: producerea proteinei Spike.

Proteina Spike este proteina țintă prin care virusul pătrunde în celulele umane. Aceste vaccinuri vin cu informația, în așa fel încât celulele umane produc proteina Spike și în acest moment practic se formează anticorpii protectori. În momentul în care avem anticorpi, organismul va lupta și va ajunge să elimine celulele infectate, să le distrugă și să le elimine.

Stabilitatea la temperatură mai este iarăși o diferență. Este foarte clar că singurul care poate fi ținut numai la temperatură de frigider, adică între 2-8 grade, este cel de la Astra Zeneca. Moderna are avantajul că și el poate fi ținut 30 de zile în condiții de frigider. Cel mai instabil din acest punct de vedere este cel de al Pfizer.

Eficacitatea diferă și ea. Dacă vorbim de Astra Zeneca față de cele care sunt cu ARN mesager, vorbim de 60% față de o valoare de peste 94-95% pentru cele două.

Profilul de siguranță este comparabil cu puține reacții adverse pentru toate trei.

Într-adevăr, eficacitatea la Astra Zeneca este mai scăzută, dar trebuie să luăm în calcul că și el este util, pentru că, în comparație cu vaccinurile clasice, cum este cel antigripal, lucrurile nu stau deloc rău. Sunt sezoane în care vaccinul antigripal are o eficacitate mult mai mică, undeva spre 40%. Nu trebuie să ne facem probleme.

Avem nevoie de toate variantele de vaccin, din simplul motiv că în momentul de față este un număr prea mic de doze la nivel mondial față de câte am avea nevoie într-un timp scurt și atunci ne trebuie capacitate de producție cât se poate”, spune medicul.

De asemenea, acesta a explicat că deși toate vaccinurile sunt „la fel de bune”, în cazul celui de la Astra Zeneca anticorpii se formează într-un timp mai lung.

”Anticorpii protectori în cazul vaccinurilor de tip ARN mesager încep să apară la două săptămâni după prima doză și la 7 zile după a doua administrare.

În cazul Astra Zeneca, vorbim de un efect care începe undeva la 3 săptămâni după prima doză, și atenție, a doua doză se face la 4-12 săptămâni față de prima și efectul s-ar vedea la 15 zile după cea de-a doua doză. E un interval mai lung din momentul în care se face prima administrare, pentru că vorbim de o variantă clasică care folosește acest adenovirus și pentru care este nevoie de un interval mai lung până când mecanismele implicate ajung să ducă la producerea de anticorpi”, spune Marinescu.

Acesta ne îndeamnă să ne vaccinăm indiferent de varianta de vaccin de care vom dispune, pentru că „în acest moment nu avem opțiunea de a alege, din simplu motiv că nu sunt doze”.

Noi ne-am dori să mai fie și altele în afară de cele 3, pentru că la nivel mondial am vrea ca această campanie vaccinare să se facă mai repede. Am vrea ca până în septembrie să reușim să avem 70% din populație vaccinată, dar nu vom avea suficiente doze. Acest lucru nu ține de România, ci e valabil în toată lumea, așa că trebuie să fim foarte atenți la acest aspect și să folosim tot ce avem la îndemână”, a conchis medicul.

Astra Zeneca, riscant la cei peste 65 de ani

Șeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar „Carol Davila” din Bucureşti, dr. Ion Ştefan, spune, la rândul său, că serul de la Astra Zeneca ”amintește de vaccinurile mai vechi”, la fabricarea lui fiind folosită tehnologia clasică, iar eficiența lui este mai mică decât a celor de tip ARN mesager.

”Vaccinul Astra Zeneca este un vaccin care folosește ca vehicul un adenovirus și este un vaccin care amintește de vaccinurile vechi, spre deosebire de vaccinul ARN care este absolut inovator și care are o sensibilitatea superioară. Dacă eficiența la vaccinul Astra Zeneca este de 60%, la vaccinul Pfizer vorbim de o eficiență de 95% la 2 luni după cea de a doua doză, iar la Moderna este de 94,1% la 7 săptămâni după ce de a doua doză.

Eficiența vaccinului Moderna este de 100% la cei de peste 65 de ani. La Pfizer este crescută la vârste mai mici, dar oarecum surprinzător, și Pfizer și Moderna au fost mai eficiente la cei cu comorbidități și la bărbați, ceea ce nu era de așteptat.

Despre vaccinul Moderna se știe că a prevenit pe studii 100% cazurile grave. Atunci când au apărut cazuri de infecție, niciodată nu au apărut cazuri severe.

La cel de al Pfizer, cam 66,4% a prevenit cazurile cu potențial sever. Reacțiile adverse sunt cam aceleași pentru toate vaccinurile, principala contraindicație fiind o reacție anafilactică severă în antecedentele patologice ale pacientului. În rest, sunt cam aceleași reacții adverse, poate un pic mai frecvente ca după vaccinul gripal: cefalee, tumefiere locală, febră, frisoane, grețuri, mai rar insomnii, o stare generală de rău. La Pfizer și Moderna am întâlnit și cazuri de paralizie facială periferică, dar reversibilă”, spune medicul.

De asemenea, Ion Ștefan susține că „ar fi de preferat vaccinul care merge pe ARN mesager”.

„Dacă eficiența este de 94-95%, sigur este de preferat acel vaccin față de unul care are eficiență de 60% și care are eficiență inferioară sau care este contraindicat la vârste prea înaintate, la peste 65 de ani.

Acest aspect restricționează vaccinul Astra Zeneca: el nu poate fi folosit la cei peste 65 de ani și eficiența este inferioară. Acesta este mai ieftin, iar cele mai scumpe sunt cele pe bază de ARN mesager”, spune Ion Ștefan.

Întrebat dacă este posibil să se imunizeze mai mult de 70% din populație, folosind doar vaccinul de la Astra Zeneca, medicul a răspuns: „Da, cu siguranță”.

„Eficiența este de peste 50%. Vor rămâne probabil câțiva pacienți vaccinați care nu vor dezvolta o cantitate protectivă de anticorpi, dar dezideratul rămâne pentru oricare dintre vaccinuri, pentru vaccinare a peste 70% din populație.

Vaccinul trebuie făcut, dar trebuie să nu se schimbe tipul de vaccin de la o administrare la alta. Trebuie continuat cu vaccinul cu care s-a făcu și vaccinarea inițială”, a conchis medicul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *