Skip to content
Societate

Avem documentul achiziției controversate de la Ministerul Sănătății: cine este canadianul care a câștigat licitația cu cele 115 milioane de măști

Libertatea

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în timp ce participa la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate, în plenul Camerei Deputaţilor, „a avut timp să mai facă un contract pentru 115 milioane de măşti, în valoare de aproape 50 de milioane de euro”, fără a respecta ordonanţa Guvernului.

Vreau să îi informez pe toţi colegii mei (…) că aseară, când domnul ministru Tătaru era aici, în plenul Camerei şi discuta cu deputaţii, a avut timp să mai facă un contract pentru 115 milioane de măşti în valoare de aproape 50 de milioane de euro. Acest contract şi acest câştigător este o firmă, Naguma International, care încă din 9 aprilie a anunţat că a adus măştile în ţară. Nu a reuşit să le vândă nimănui şi atunci Ministerul Sănătăţii direct, pentru că cel de la Unifarm era ocupat cu cealaltă afacere, Ministerul Sănătăţii direct a găsit o soluţie pentru bietul om care adusese 100 de milioane de măşti şi nu voia nimeni să le cumpere. A organizat o licitaţie, în luna iunie, dar licitaţia era pentru măşti de protecţie, cum scrie în ordonanţa Guvernului şi omul nu avea măşti de protecţie, avea măşti faciale. Aşa că a anulat licitaţia, au reorganizat-o şi au schimbat în caietul de sarcini denumirea, ca să fie exact ce adusese omul în aprilie. Au pus şi două condiţii – să ai măştile, cantitatea de 100 de milioane şi să le livrezi în şapte zile. O singură firmă, evident, avea şi cantitatea şi putea să le şi livreze în şapte zile”, a spus Ponta în plenul Camerei Deputaţilor, după votul la moţiunea simplă pe Sănătate.

El a adăugat că directorul Unifarm, Adrian Ionel, a fost numit în funcţie de Raed Arafat şi de Vlad Voiculescu.

„În timp ce dumneavoastră vă luptaţi să îl apăraţi pe domnul Tătaru cu tot felul de prostii şi gogomănii, că l-a numit Ponta … nu l-a numit Ponta, l-a numit Raed Arafat în 2012 şi sunt convins că aveţi, ca şi mine, o părere excelentă despre Raed Arafat. În 2016 l-a numit Vlad Voiculescu, dar, ca să înţelegeţi, nu are nicio legătură nici numirea lui Arafat din 2012, nici a lui Voiculescu din 2016, cu faptul că omul lua şpagă în 2020 pentru Orban şi pentru Tătaru. Nu are nicio legătură chestia asta decât într-o minte foarte îngustă şi obosită de numărat măşti. Vreau să ştiţi cu toţii, cei care protejaţi aceste afaceri, că, dacă nu v-aţi primit partea, să vă duceţi la minister să v-o primiţi”, a menţionat Ponta.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a spus că a fost la Ministerul Sănătăţii şi s-a uitat pe panoplia miniştrilor.

„M-am uitat foarte atent la anul 2012. Ministrul Sănătăţii interimar – Victor Ponta. Ulterior – Raed Arafat. După aceea, domnul Bănicioiu. M-am uitat la actul de numire, aparţine Guvernului Ponta. Ulterior acest domn este preluat, în 2016, prin decizia Consiliului de Administraţie, în mandatul domnului Voiculescu. Ceea ce încercaţi dumneavoastră, domnule Ponta, să faceţi este profund incorect pentru că acest domn nu este membru al PNL şi nu a ajuns acolo cu susţinerea PNL. (…) Nu ne puneţi în cârcă un om care a fost propus, susţinut de dumneavoastră şi de Voiculescu. În altă ordine de idei, vă spun că pentru noi Nelu Tătaru este un erou care a intrat în linia pandemiei când dumneavoastră stăteaţi doar la emisiuni televizate. A fost prin spitale, a fost alături de bolnavi, le-a dat curaj acelor oameni, nu a încurajat inconştienţa de la tribuna Parlamentului spunând că boala nu există, că amenzile nu trebuie date”, a mai spus Roman.

115 milioane de măști, cumpărate de la o firmă a canadianului Michael Topolinski

Procedura de achiziție derulată prin negociere directă de Ministerul Sănătății pentru cele 115 milioane de măști destinate persoanelor din categoriile considerate vulnerabile, în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA, a fost câștigată de o firmă recent înființată de canadianul Michael Topolinski, cu acționari două entități din Cipru, potrivit unui comunicat al ministerului.

Achiziția a ridicat semne de întrebare din cauza termenului extrem de scurt dat de Ministerul Sănătății pentru transportarea măștilor la toate direcțiile să sănătate publică: doar șapte zile pentru 115 milioane de măști.

În plus, Topolinski anunțase încă din luna aprilie că a contractat achiziția a 90 de milioane de măști din China.

Cine este Michael Topolinski

Omul de afaceri Michael Topolinski (foto mai jos) s-a mutat în România în 2006, alături de soție și cei trei copii ai lor. Mirajul balonului imobiliar l-a determinat să cumpere rapid, cu un partener, peste 800 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidențiale din București și Brașov. Criza a făcut ca, în cele din urmă, să rămână cu doar 300 de apartamente în care a investit 25 milioane de euro, plus credite de la Alpha Bank.

Sursa foto: zf.ro

Totuși, numele său este asociat cu cele trei foste fabrici din București pe care le-a cumpărat pentru investiții imobiliare. A început cu Textile Dacia și a continuat în 2012 cu fabrica Vulcan, pentru care i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 milioane de euro și ulterior a vândut terenul către NEPI care a dezvolat aici Vulcan Value Centre. În septembrie 2013, a cumpărat la licitație producătorul de pompe Aversa pentru 17,3 milioane de euro. La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut problemele juridice care nu s-au soluționat până astăzi, scria profit.ro în aprilie 2020.

Topolinski a înființat, în octombrie 2019, prin intermediul a două entități juridice înregistrate în Cipru, 4 firme cu profil imobiliar în România, printre care și Naguma Property, toate cu sediul la adresa fabricii Aversa.

Despre Naguma Medical Supply: Conform datelor de la Registrul Comerțului, SC Naguma Medical Supply SRL a fost înființată în octombrie 2019, având sediul în Bucureşti, Sectorul 2, Str. Ziduri Moși, Nr. 25, unde este platforma industrială Aversa.

Asociații firmei sunt Benevo Holdings Limited și Drouf Holdings Limited, ambele cu sediul în Cipru. Compania Naguma Medical Supply S.R.L. a încheiat până acum 6 contracte de achiziții publice în valoare totală de 102.072,00 lei, tot pentru măști chirurgicale livrate unor comune.

Benevo Holdings Limited era asociată și în Aversa Manufacturing SRL, care a preluat fabrica de pompe și care din 2017 nu a mai produs nimic. În anul 2016, Digi24 difuza o anchetă din seria „România furată” despre cum statul român era pe cale să piardă definitiv fabrica de pompe nucleare (detalii aici)

Pe cele 10 hectare de teren ale Aversa din zona Obor, Topolinski a anunțat în 2019 că ar vrea să construiască „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *