Skip to content
Puterea Știrilor Video

Avem mai multe cazuri de infectare cu Omicron decât declară autoritățile? „Poate nici nu sunt testate ca fiind pozitive de COVID-19”

Invitat la Puterea Știrilor, medicul și senatorul PSD Florian Bodog a precizat că este posibil să avem mai multe cazuri de infectare cu Omicron decât declară autoritățile, „dată fiind blândețea semnelor de boală sau chiar absența lor”. Social-democraților a salutat și decizia părinților de a-și retrage din comunitate copiii atunci când cei mici sunt răciți. „Prevenim absolut orice contaminare prin această retragere din comunitate”, a precizat Florian Bodog.

„Având în vedere faptul că nu se face secvențiere în mod curent, adică nu la toate centrele de testare se face secvențiere pentru a identifica această variantă, răspunsul pozitiv la o astfel de întrebare este extrem de greu de dat. Dar și un răspuns negativ este la fel de greu de dat.

E un fel de necunoscută, dar cu siguranță cred că există mai multe cazuri care poate nici nu sunt testate ca fiind pozitive de COVID-19 dată fiind blândețea semnelor de boală sau chiar absența lor. Din acest motiv spun că trebuie să fim extrem de atenți atunci când interacționăm cu persoane care sunt ușor răcite. Acesta este și motivul pentru care, la școală – de exemplu, părinții îi retrag din comunitate pe copiii care sunt răciți. Foarte bine fac pentru că, practic, prevenim absolut orice contaminare. Contaminând un alt copil în școală, copilul respectiv se duce acasă și transmite boala, indiferent că este răceală sau este varianta aceasta Omicron”, a explicat medicul Florian Bodog, la Puterea Știrilor.

Amintim că pe 26 noiembrie, OMS a declarat tulpina Omicron, detectată pentru prima dată în sudul Africii, variantă de îngrijorare. Este a cincea tulpină SARS-CoV-2 care intră în această clasificare. Duminică, epidemiologul șef al SUA, Anthony Fauci, a declarat că primele rapoarte din Africa de Sud sugerează că Omicron ar putea cauza forme mai ușoare de Covid. Săptămâna trecută, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că noua tulpină a coronavirusului ar putea deveni dominantă în Europa, în următoarele luni și că “are un avantaj substanțial” față de varianta Delta.

Ministerul Sănătății din România a confirmat că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron pe 4 decembrie, la doi pasageri repatriați din Africa de Sud pe 30 noiembrie. Alte secvențieri ale unor persoane confirmate între timp cu Covid, care s-au întors din Africa, sunt în curs de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *