Skip to content
Politică

Avem nevoie de o dezbatere reală în România pe subiectul autonomiei

Am înţeles că UDMR îşi va publica în curând proiectul de autonomie pentru ca acesta să intre în dezbatere. Este necesară o dezbatere reală în care toţi românii să se poată exprima clar pe această temă. 

Ca sociolog, cred că agenda publică din România ar trebui să se concentreze în această perioadă preponderent pe teme cum ar fi să răspundem întrebării românilor despre ce fel de societate vrem să construim, să le spunem cum putem ajunge la o calitate a vieţii europeană, cum putem crea mai multe locuri de muncă…acestea sunt principalele teme de interes public.
Politica noastră externă are drept certitudine drumul nostru european şi transatlantic. De aceea, dezbaterea despre autonomie nu trebuie să fie una care să ridice teme conflictuale, extremiste. Sunt convins că şi colegii noştri de la UDMR vor un dialog civilizat pe această temă.
Cetăţenii români, inclusiv românii de etnie maghiară, sunt cu toţii cetăţeni români şi europeni. Pentru toţi românii sunt fundamentale valorile acestui neam, ceea ce ne defineşte ca naţiune.
Sunt convins, de exemplu, că orice român de etnie maghiară ţine cu echipa naţională a României dacă avem un meci de fotbal cu selecţionata Ungariei. Este un lucru firesc pentru orice cetăţean român, indiferent de etnie.

4 comentarii la “Avem nevoie de o dezbatere reală în România pe subiectul autonomiei

  1. Autorul articolului sa se documenteze ,mai bine si sa revada ultimul meci al Romaniei ,la Bucuresti ,cu selectionata Ungariei .
    udmR -ul a cerut atunci sanctiuni la FIFA ,impotriva ROMANIEI ,pentru atitudini jignitoare la adresa ungurilor, cand ei au intors… dosurile, cand s-a cantat imnul national.
    Sunt cetateni Romani de etnie maghiara care sunt pentru Romania ,cunosc, sunt din Ardeal,dar de autonomie sa nu aud.
    udmR a propus ca dupa asa zisa autonomie, romanii din acele teritorii ,ori sa invete ungureste ori sa plece in termen de sase ( 6 ) luni.
    Singura autonomie in ROMANIA poate fi bazata pe criteriul ECONOMIC, si nici decum pe cel etnico- lingvistic.
    NEM ,NEM ,NEM .

  2. Cu fata ta de sociolog care nu se poate abtine de la mancare,ti-ai proptit in fata o tribuna de partid cu putulica mica si intre doua verificari ale condicilor de prezenta de la ministerul care din eroare inca te plateste ai inceput sa emiti (duhnesti) analize despre relatia romani-secui.
    E mai complicat decat crezi ,baietica.
    Stai jos si vezi-ti de baloanele tale de sapun .
    Crede-ma ca e mai important pentru tine cand se vor sparge ele caci la analize care depasesc lungimea ragaitului tau nu te pricepi

  3. Interesul UDMR este cat se poate de clar, creerea unei „Noua Ungaria” (vezi „Noua Rusia”).
    Astfel avem si explicatia pentru toate actiunile lor extremiste.

  4. Hai sa ne intoarcem la surse,ca tot se vorbeste de catre unii,ca la Alba Iulia li s-ar fi promis maghiarilor nu stiu ce drepturi.Iata ce spunea,inainte de adoptarea Constitutiei din 1923,unicul specialist taranist in drept constutional,intamplator nepot al lui Iuliu Maniu si anume,Romul Boila :”Nu a inteles nici Adunarea Nationala de la Alba Iulia si nu intelegem nici noi a merge atat de departe ca sa asiguram nationalitatilor vreo individualitate politica separata,CU AUTOGUVERNARE SI TERITORIU SEPARAT'(Noua Constitutie a Romaniei,Bucuresti,Ed.Cultura Nationala,1922,pag.383).Apoi,de ce ,in perioada antebelica,dupa adoptarea noii legi fundamentale in 1923,minoritarii in cauza,nu au ridicat astfel de pretentii autonomiste,in Parlament,desi au avut reprezentanti in toate legislaturile ?Parerea mea e ca acest statut propus,actualmente pentru zona cu populatie predominant maghiara urmareste doar consolidarea pozitiei unor politicieni dintr-o anumita etnie,care stiu ca niciodata nu vor capata asemenea drepturi – incontestabil necostitutionale – dar trebuie sa se mentina in atentie,jucand rolul de actori politici,care sa se afle in prim planul activitatii politice in tara si in afara ei,fapt pe care il fac de aproape 100 de ani,doar ca acum exista foruri europene unde glasul lor e receptat si uneori,luat in seama(vezi cum Viktor Orban,cu toate gravele masuri antidemocratice adoptate isi vede linistit de autoritarismul lui,iar UE se limiteaza la modeste critici,neurmate de cele mai elementare masuri de intrare in normalitate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *