Skip to content
Opinii & Analize

Avem Parlament, căutăm majoritate…

ps news

Deși rezultatul alegerilor de duminică pare spectaculos, cel mai corect este să spunem că el are mai degrabă câteva elemente de noutate care, paradoxal, decurg chiar din plictiseala cu care publicul a întâmpinat aceste alegeri.
Rămân la părerea despre care am scris în mai multe rânduri aici: cu toate eforturile celor două mari partide, mobilizarea publicului a fost slabă pentru că, dincolo de electoratele devotate ale celor două, lumea nu a văzut la capătul acestor alegeri nici guvernul stabil promis de PNL, nici întoarcerea la promisiunile PSD-ului din 2016. Era evident că PNL nu avea șanse să guverneze fără USR-Plus, un partener foarte incomod, cum am mai zis; la fel de evident era că PSD are „alianțele legate”, cum s-ar spune.

Faptul că ProRomânia a ratat Parlamentul și probabil s-a încheiat ca proiect politic a simplificat foarte mult relația ambiguă dintre acesta și PSD.

Cel mai plauzibil scenariu încă înainte de alegeri era cel al guvernării constituite cu PNL și USR-Plus. Și rămâne astfel, deși PNL s-a descurcat mult sub așteptări. O mobilizare rezonabilă trebuia să îl țină în jur de 30%, plus/minus ceva. Nu mai menționăm proiectul lor optimist, acela despre care am vorbit săptămâna trecută. Probabil că, să spui la televizor că PSD e rău nu mai este suficient. Cu toții am văzut că în sondaje PNL s-a erodat mult mai puțin decât era de așteptat, în sensul că, evident, gestionarea unei pandemii nemulțumește lumea. Liderii PNL au văzut și ei același lucru și au tras concluzia că pot fi relativ optimiști. Dar uite că o erodare s-a produs, nu în sensul vreunei migrări de electori nemulțumiți, ci în sensul stării acasă a unui mic, dar suficient procent de alegători PNL, care ar fi putut evita scorul totuși neașteptat de mic de duminică.

Desigur, și USR-Plus se aștepta la un scor mai bun, nemulțumirea membrilor de partid fiind evidentă și arătând cu degetul fie spre Dan Barna, fie spre Nicușor Dan… Paradoxal cumva, deși scorul sub propriile așteptări al USR a pus puțin în pericol axa guvernamentală, fiind necesară cooptarea unui nou partener (după toate probabilitățile, UDMR), acest scor a fost bine primit în PNL, al cărui eșec nu a mai părut atât de mare. Desigur, eșecul acesta al PNL este în primul rând în raport cu propriile obiective: o majoritate parlamentară confortabilă împreună cu aliații potențiali și un guvern cât mai PNL cu putință. Noroc că pe frontul de est era liniște.

Deși nu a strălucit sub nicio formă în aceste alegeri în fața PSD-ului, este posibil ca PNL să considere că a bifat o mică victorie tehnică, aflată pe lista sa de obiective: reducerea ponderii parlamentare a social-democraților. E însă și o problemă filosofică aici. Dacă de treizeci de ani ne plângem că votul românilor e mai degrabă negativ decât pozitiv, se pare că am ajuns în etapa alegerilor negative. Mai în glumă, mai în serios, în loc să facem alegeri ca să aflăm cine face majoritatea parlamentară, facem ca să aflăm cine pierde șansele la majoritate.

PSD este câștigătorul simbolic al alegerilor. De facto, ar fi contat chestia asta într-un sistem first past the post dar, având în vedere splendida izolare a partidului, nu văd cum va fructifica opoziția altfel decât mediatic, deocamdată.
A părut la un moment dat că se poate mișca totuși ceva și pe partea asta, având în vedere scorul surprinzător al AUR. Cei de acolo nu au lăsat însă loc de interpretări și, cel mai probabil, lucrurile așa vor rămâne și AUR va fi o prezență parlamentară vocală, nu un partid mic clasic. Avem deocamdată de-a face aici cu un partid antisistem tipic, mult mai antisistem, dacă putem spune așa, decât tot ce s-a încercat la noi în ultimii ani. Dar, despre partidele antisistem, săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *