Skip to content
Politică

Avem semnalate posibile deficienţe în cazul procedurii de înlocuire a delegaţilor în secţiile de votare din străinătate

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat luni că au fost semnalate posibile deficienţe pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în ceea ce priveşte procedura de înlocuire a delegaţilor şi a membrilor supleanţi în birourile pentru secţiile de votare din străinătate, potrivit Agepres.

În ceea ce priveşte organizarea alegerilor pentru turul doi de scrutin, sunt câteva chestiuni care trebuie lămurite în zilele care urmează. Avem semnalate posibile deficienţe în ceea ce priveşte procedura de înlocuire a delegaţilor şi a membrilor supleanţi în birourile pentru secţiile de votare din străinătate şi în acest sens s-a convenit ca reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi ai Ministerului Afacerilor Externe să înainteze o adresă către Biroul Electoral Central astfel încât să fie permise şi în străinătate, aşa cum se întâmplă în ţară, înlocuirea persoanelor care şi-au anunţat intenţia de a nu participa la următorul tur de scrutin de către alte persoane, inclusiv de personalul de rezervă al MAE pregătit în acest scop„, a spus Dancă, la Palatul Victoria, la finalul întâlnirii premierului Ludovic Orban cu reprezentanţii instituţiilor publice implicate în organizarea alegerilor prezidenţiale.

El a adăugat că în cadrul întâlnirii au fost discutate şi chestiuni care necesită soluţii pe termen mediu şi lung, cum ar fi utilitatea semnăturii electronice.

În acest an, s-a demonstrat la nivelul secţiilor de votare din străinătate utilitatea semnăturii electronice în procesul de vot şi acest lucru ar trebui introdus şi pentru votul efectuat în ţară. De asemenea, e nevoie de o regândire a procesului de numărare a voturilor şi a proceselor verbale. În acest moment, este o procedură stufoasă, birocratică, ce ţine personalul din secţiile de votare ore în şir atât la procesul de numărare, cât şi la procesul de predare. (…) Se are în vedere identificarea unor soluţii, astfel încât să fie simplificată această procedură„, a menţionat el.

Dancă a afirmat că la primul tur de scrutin al prezidenţialelor s-a observat „o evidentă îmbunătăţire” în organizare.

Am avut alegeri desfăşurate în condiţii civilizate atât în ţară, cât şi în străinătate, ca afect al măsurilor legislative adoptate în Parlament la solicitarea preşedintelui României şi promovate de către PNL în Parlament. Măsurile au avut efecte vizibile pentru cetăţenii din străinătate care s-au putut bucura de posiblitatea de a-şi exprima opţiunea de vot fără umilinţe la cozi interminabile şi în condiţii degradante„, a mai arătat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *