Averea controversatului Geoană: cum duce o viață de milionar

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Mircea Geoană a dus o viață de milionar, deși a avut mereu funcții politice care nu i-au oferit venituri pe măsura nivelului de trai arătat. În 2024, acesta încearcă să pară un politician modest, care se mulțumește cu puțin. Geoană demonstrează că nu a învățat nimic din greșelile politice făcute în trecut și arată aceeași ipocrizie care i-a oprit brusc cariera politică.

Mircea Geoană a declarat, într-un interviu, că ar putea deveni milionar „fără probleme” și ar putea obține funcții în consiliile de administrație ale unor companii occidentale. Acesta uită, însă, că în toată cariera sa a stat agățat de funcții politice și funcția la NATO este tot o funcție politică. Geoană nu a obținut funcția de secretar general adjunct al NATO în urma unui concurs sau pentru că era cel mai bun candidat, ci pentru că s-au purtat negocieri politice. Prin urmare, ipoteza lui Geoană că ar putea fi ținut în brațe de multinaționalele care atrag cei mai buni candidați nu poate decât să provoace hohote de râs.

„Eu dacă vreau să plec, să fiu aici în consilii de administrație la mari companii occidentale, la tehnologie – conduc inovarea la NATO, chiar mă știe lumea, sunt foarte apreciat – eu dacă mi-aș pune în minte să monetizez jobul de la NATO, o fac, am oferte de n-am ce face cu ele. (…) Dar pentru mine banul nu este important, dacă ai cât îți trebuie, ce mai trebuie să faci?”, a declarat Geoană.

190.000 de dolari pe care nu îi putea justifica

În 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană declara în conturile sale personale peste 190.000 de dolari, deși acesta fusese inginer, ambasador, ministru și senator. Când a fost întrebat cum a reușit să strângă această sumă, Geoană a precizat că banii au fost câștigați ca bursier la școala de Administrație Franceză, unde a stat un an, și din salariul de ambasador în SUA. De parcă nu ar fi mâncat și nu ar fi avut alte cheltuieli în acea perioadă.

Mircea Geoană nu ar fi reușit să strângă acești bani ca ambasador nici dacă ar fi renunțat să mai mănânce. În anii 90, salariile ambasadorilor nu erau atât de mari pentru a-i permite să strângă aproape 200.000 de dolari. În urmă cu aproape 20 de ani, averile politicienilor nu atrăgea atenția, iar Geoană a scăpat imediat de scandal.

Socrii și afacerile

Socrii lui Mircea Geoană au făcut parte din elita comunistă. Ion Costea, socrul lui Mircea Geoană, a condus fabrica de mobilă Heliade circa 20 de ani. Această fabrică avea rolul esențial de a mobila și decora sediile PCR sau palatele lui Nicolae Ceaușescu.

CITIȚI ȘI: Trecutul comunist al familiei Geoană: tatăl și socrii, fideli regimului Ceaușescu

După căderea regimului comunist, Mircea Geoană s-a bucurat de ajutorul soacrei sale, Margareta Costea, care s-a implicat în afaceri. Margareta Costea a fost profesoară universitară în timpul regimului Ceaușescu și a avut „norocul” să fie trimisă la studii în SUA. Este arhicunoscut faptul că doar persoanele fidele regimului comunist puteau pleca din țară pentru studii.

Margareta Costea, soacra lui Geoană, a fost acuzată că avea un fals certificat de revoluționară. Pe baza acestui fals certificat, soacra politicianului ar fi obținut 2.000 mp pe malul Lacului Grivița din capitală. Terenul a fost obținut în 1998, pe vremea când fiul Margaretei Costea era membru PNȚCD și trăgea sforile la guvernare. Dar problemele cu justiția ale familiei Geoană-Costea nu mai sunt o noutate, după ce cumanul lui Mircea Geoană a fost condamnat la închisoare.

De asemenea, în 2005 jurnaliștii au descoperit că socrii lui Geoană aveau două vile de lux în Primăverii și primiseră de la Ministerul Educației o altă vilă în administrare, în zona Băneasa.

Nuntă de milioane de euro

Mircea Geoană a lucrat toată viața la stat, iar la NATO câștigă circa 16.000 de euro pe lună. Nici Mihaela Geoană nu este o importantă femeie de afaceri. Totuși, Ana Geoană, fiica celor doi, a avut o nuntă de milioane de euro chiar în Veneția, unul dintre cele mai scumpe orașe europene.

Ana Geoană s-a căsătorit cu fiul lui Barry Cayton, un milionar din Statele Unite ale Americii. Nunta celor doi a costat peste 2 milioane de euro și dacă cheltuielile au fost împărțite, atunci Mircea Geoană ar fi trebuit să scoată din buzunare 1 milion de euro.

Invitații la nuntă au fost cazați la Hotelul Cipriani din Veneția, un hotel de 5 stele renumit pentru serviciile sale de lux. Doar rochia purtată de Mihaela Geoană, soția celui care se visează președinte, a costat 6.500 de euro, potrivit unor estimări.

CITIȚI ȘI: Mircea Geoană, marele profitor: vile RA-APPS deși avea sute de mii de dolari în conturi

Banii pentru campanie și mafiotul italian

Mircea Geoană obișnuia să bage în buzunare banii pentru campanie, după cum se observă și într-un video. Ana Birchall i-a dat 5.000 de euro lui Mircea Geoană pentru campania pentru alegerile parlamentare din 2008. Fostul lider PSD a băgat acești bani în propriul buzunar.

De asemenea, Cristian Rizea ar fi dat 100.000 de euro pentru campania lui Geoană pentru alegerile prezidențiale din 2009. În acest caz, Rizea a dat banii către familia Bazac, care era intermediarul, iar întreaga sumă a dispărut imediat.

„100.000 de euro pe care soțul meu (n.r. Cristian Rizea) i-a scos din bancă și i-a dat doamnei Camelia Bazac. Așa, în pungă. Dânsa a zis că-i duce domnului Mircea Geoană”, a declarat Josette Rizea, soția lui Cristian Rizea.

Potrivit soției lui Cristian Rizea, Giancarlo Vigo l-ar fi ajutat pe Mircea Geoană în campania pentru alegerile prezidențiale din 2009. Giancarlo Vigo este un om de afaceri italian, condamnat în Italia și cu afaceri suspecte în România. Vigo i-a dat lui Geoană avionul său privat pentru campania din 2009. Josette Rizea a declarat că italianul și-a lăsat avionul privat pe aeroportul de la Băneasa pentru ca Geoană să facă toate deplasările din campanie.

Tot familia Rizea era și cea care plătea vacanțele de lux ale familiei Geoană la Monaco și Saint-Tropez. Mircea Geoană voia să fie cazat la hoteluri de cinci stele, să bea șampanie și să se plimbe cu yacht-ul. Totul era achitat de Cristian Rizea, care era ajutat de Geoană în cariera politică și protejat de anchetele procurorilor.

CITIȚI ȘI: Noi dezvăluiri: Mircea Geoană, vacanțe opulente și funcții cumpărate cu banii milionarilor penali

În 2015, omul de afaceri Virgil Călina a cumpărat vila RA-APPS în care a locuit familia Geoană (deși nu aveau acest drept) și apoi a decis să o închirieze chiar lui Mircea Geoană. Virgil Călina și Mircea Geoană sunt prieteni, iar această tranzacție imobiliară confirmă prietenia celor doi.

Mircea Geoană a avut doar funcții politice, iar cu salariile încasate nu poate justifica această viață de milionar. Politicianul și familia acestuia nu au avut firme importante care să îi aducă milioane de euro în conturi. Astfel, Mircea Geoană a reușit să ducă o viață de milionar pe spatele altora, pe care i-a exploatat și i-a cumpărat cu influența sa politică. Mircea Geoană le-a permis milionarilor-sponsori să aibă acces la instituțiile statului, doar ca să obțină un trai mai bun pentru el.

CITIȚI ȘI: Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco

CITIȚI ȘI: Cine sunt milionarii care finanțează campania lui Geoană și ce rol are Coldea

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: