Skip to content
Alegeri locale 2020

DOCUMENT Averea dubioasă a lui Clotilde Armand. Venituri din bugetul de stat a două ţări

Inquam Photos/Dan-George Porcuțan

Clotilde Armand, candidata USR-PLUS şi PNL la alegerile locale din acest an, are o avere impresionantă din venituri controversate: 12 terenuri și mii de euro în conturi.

Clotilde a făcut carieră în funcții de conducere la firme franceze de stat, care au încheiat, în mare parte, contracte pe bani publici în România, cu autorități locale sau centrale. Mare parte din aceste contracte, dezvăluite a fi dubioase, ar trebui să ia calea DNA, scriu jurnaliştii de la „Anchete Online„.

Ea a fost angajată a statului francez, prin funcțiile de conducere pe care le-a deținut la companii de stat, ce derulează afaceri în țara noastră. În același timp a fost ”subvenționată” de statul român, ținând cont că banii încasați, atât ca manager la Egis, cât și ca PFA, vin din contracte încheiate direct cu autorități centrale și locale și în același timp, este plătită regește de statul european, în calitatea sa de membru al Parlamentului European.

Clotilde Armand a fost manager pe România, la GDF Suez, companie de electricitate a statului francez, apoi a devenit CEO la societatea franceză de stat, SC Egis România și Bulgaria. De pe aceste funcții, ca reprezentant al companiei franceze de stat, Clotilde a semnat contracte păguboase pentru autoritățile românești (vezi cazul Bechtel, și nu numai), iar statul francez a plătit-o regește. (Citește mai mult AICI). Un manager căpușă la banii publici românești!

De altfel, compania franceză de stat Egis, este racordată, de ani buni la fondurile publice din România, încheind sute de contracte de consultanță cu CNAIR și cu unități administrative locale, multe pe sume enorme și fără o finalitate pe terenul infrastructurii românești. Drept urmare, mare parte din veniturile încasate de Clotilde, în calitatea sa de manager la Egis, au rezultat din tunurile date de compania franceză, bugetul românesc.

După ce a intrat în politică, liderul USR a continuat să conducă compania Egis, dar, în 2019 și-a delegat atribuțiile pe Persoană Fizică Autorizată(PFA), în baza unor contracte încheiate tot cu statul român. În 2019, Clotilde a devenit europarlamentar, de această dată fiind pe ștatul de plată al statului european, de la Bruxelles (tot bani publici, cei ai țărilor membre UE).

Potrivit declarației de avere, în anul 2018, Clotilde a încasat de la firma franceză Egis, ca manager, 163.000 de lei. La acești bani s-au mai adăugat încă 281.000 lei, pe care i-a câștigat ca Persoană Fizică Autorizată. Ea a continuat să lucreze ca manager Egis, dar pe PFA, pe același obiect de activitate, consultanță pentru lucrări de infrastructură, în baza unor contracte de prestări servicii, cu CNAIR, dar și cu diverse companii de construcții, pe bani publici. Totul se întâmpla când Armand Clotilde era consilier local USR și critica, în termeni duri, cum se cheltuie banul public, acuzând corupția din jurul administrării bugetului local.

În 2019, veniturile lui Clotilde pe PFA au explodat și au urcat la suma de 602.000 lei. În acest an nu mai apare în funcția de manager la Egis. Ea și-a transferat atribuțiile de manager la Egis, pe PFA. O formă perversă de a plăti mai puțini bani la stat, dar și o formă ascunsă de a evita starea de incompatibilitate. În 2019, în a doua parte a anului liderul USR devine europarlamentar la Bruxelles.

Dar oare, Clotilde nu a fost în incompatibilitate? Articolul 88 din legea 151/2003 spune că funcția de consilier local este incompatibilă cu cea de ”președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru în al consiliului de admiistrație sau cenzor la regiile autonome și societățile de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

Potrivit sursei citate, Egis România este de interes general de vreme ce lucrează pe proiecte de importanță națională pentru infrastructura României. Mai mult, firma de stat franceză își are sediul în sectorul 1, unde Clotilde era consilier local. Funcția de manager deținută de Clotilde, mascată de contractul de management pe PFA, poate fi ușor asimilată funcției de director general al companiei.

Dar, în același timp, oare nu este vorba de un conflict de interese, în condițiile în care, Clotilde, cu dublă cetățenie, este angajată a două state, ocupând funcții importante în companii de stat dintr-o țară care încheie contracte direct cu altă țară unde deține funcții publice?

Averea lui Armand Clotilde:

Terenuri:

 • intravilan București, sector 4, suprafață de 246 mp, contract de vânzare cumpărare, în 2000,pe numele soțului, Sergiu Moroianu
 • intravilan București, sector 1, suprafață de 285 mp, în 2014, contract de vânzare-cumpărare pe numele Armand Clotilde
 • intravilan București, sector 1, suprafață de 92,75 mp, în 2018, moștenire Sergiu Moroianu
 • teren agricol, sat Castranova, județul Dolj, suprafață 48,92 ha, în 2008, decizie judecătorească, pe numele Sergiu Moroianu
 • teren forestier, sat castranova, județul Dolj, suprafață de 21,42 ha, în 2015, partaj succesoral, pe numele lui Sergiu Moroianu
 • teren forestier, sat Castranova, județ Dolj, suprafață de 0,25 ha, în 2010, moștenire pe numele Sergiu Moroianu
 • teren intravilan, sat Bascov, județul Argeș, suprafață de 2447 mp, în 2010, moștenire Sergiu Moroianu
 • teren intravilan Durlești, Republica Moldova, suprafață de 600 mp, în 2007, contract de vânzare-cumpărare, pe numele lui Sergiu Moroianu
 • casă de locuit, București, sector 1, suprafață de 242 mp, în 2000, contract de vânzare-cumpărre, pe numele lui Sergiu Moroianu și Armand Clotilde
 • casă de locuit București, sector 1, suprafață de 300 mp, în 2014, contract de vânzare-cumpărare, pe numele Armand Clotilde
 • apartament, București, sector 1, suprafață de 51,5 mp, în 2013, cumpărare prinordonanță judecătorească de Sergiu Moroianu
 • apartament București, sector 1, suprafață de 106 mp, în 2018, moștenire Sergiu Moroianu
 • apartament București, sector 5, suprafață de 24 mp, în 1995, contract de vânzare-cumpărare pe numele Sergiu Moroianu

Mașini:

 • autoturism marca BMW, model 520, an de fabricație, 2010, achiziție în 2017, pe numele Sergiu Moroianu
 • autoturism marca Nissan, model Pathfinder, fabricație 2005, an achizție, 2009, prin contract vânzare-cumpărare, pe numele Clotilde Armand

Tablouri în valoare de 15.000 euro, an achiziție 2004-2018

Bijuterii în valoare de 3.000 de euro

Conturi bancare: 140.000 de lei şi aproape 250.000 de euro. În plus, depozitele bancare ale acesteia sunt în valoare de peste 180.000 de euro şi are aproape 100.000 de euro în fonduri de pensii private. Nu în ultimul rând, Clotilde Armand deţine titluri de stat în custodia BCR de nu mai puțin de 75.000 de euro.

În ceea ce priveşte indemnziaţia de europarlamentar, candidata USR-PLUS şi PNL la Sectorul 1 a primit 68.000 de euro anul trecut, însă a încasat ca PFA şi peste aproximativ 430.000 de lei, adică aproximativ 90.000 de euro.

Cazul Clotilde Armand scoate la iveală un nou tip de ”băiat/fată deșteapt/ă” din zona consultanței, care s-a hrănit permanent din bani publici, sub diferite forme, în calitate de manager la o companie străină de stat și care, din ambiții străine de România, a intrat în politică și ascede la funcții foarte înalte.

Oare ce interese se ascund în spatele unei asemenea candidaturi?, se întreabă jurnaliştii de la „Anchete Online”, care au descoperit că în Sectorul 1 al Capitalei, unde candidează Clotide, se află și sediul firmei Egis, companie franceză de stat, dar și alte companii franceze ar dori să-și deschidă surcursale în acest sector.

2 comentarii la “DOCUMENT Averea dubioasă a lui Clotilde Armand. Venituri din bugetul de stat a două ţări

 1. dragii mei cred ca va amagiti cu *****AVERI DECLARATE***** FACE PARTE DIN CEI CE DEVALIZEAZA REPUBLICILE… este un grup de crima organizata care are relatii cu Basarabia, cu Armata(nu prea stiu care, ca am determinat ca toata miscare lor a inceput cu 20 de ani in urma cind armata a fost stearsa din Corpurile de stat in Franta cel putin, dar cu legaturi directe cu occidentul si cu retelele lui SOROS) cautati SITUL NEOGEN CU 20 DE ANI IN URMA SI VETI GASI MULTE PERSONALITATI SI MULTI EXCROCI SI CRIMINALI SI ASASINI ECONOMICI CU IMOBILIARELE CU AMERICA SI CU DROGURILE SI CU ALTE GRUPARI ROMANESTI EUROPENE SINDICALE… si chiar si cu politia….. SI CU INTERLOPII … SUNT FOARTE DEZAMAGITA CA STIU TOATE ASTEA DAR NU AM CE SA FAC…. cu documente false(cecuri de banca si bani falsi miscari frauduloase pe conturi cu coduri sparte si etc; ca mi ar trebuii o saptamina sa descriu numai o parte din toate actele penale: si ocupa posturi si profesiuni in justitie, precum avocat si altele), cu acte de stare civila traficate, cu multe si toate distrugatoare…. va doresc succes ca sa ii depistati ca sunt foarte multi romani… cred ca seamana cu o internationala sindicala venita din America…. FORTA MUNCITOREASCA doar ca numai muncitoreasca nu este…. si fraudeaza tot ce este REPUBLICA TOT CE ESTE IN REPUBLICA SANATATEA EDUCATIA JUSTITIA SOCIALUL ASIGURARILE SI STATUL….
  va doresc succes… si pentru asta va iubesc… trebuie totul desconspirat…
  avem de aface cu

 2. ceea ce eu nu inteleg DE CE AU FOST ADMISI LA CANDIDATURILE PRIMARIILOR PERSOANE STRAINE SAU CE NU AU NICI MACAR CETATENIE ROMANA….
  asta ne da de inteles ca DE FAPT IN ROMANIA NUMAI ROMANII NU AU DREPTURI IN REST TOATA LUMEA VINE IA SI PLEACA CU tOt CE ISI DORESTE… parca am fi in tirgul lui Cremene….
  si mai ales sa se stie bine USR PLUS TRISEAZA IN FORTA CU NERUSINARE SI CU INSTINCTE DE REPTILE CE NU MAI RESPECTA NIMIC SI IN PRIMUL RIND FIINTA UMANA SI DREPTURILE EI….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *