Averile miniștrilor din cazul Microsoft în pericol de a fi puse sub sechestru

Pentru cei implicați în cazul Microsoft se pare că problemele nu se termină încă. După ce DNA a primit avizele pentru începerea urmăririi penale, procurorii pot institui măsura sechestrului asupra bunurilor lui Daniel Funeriu, Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Gabriel Sandu, arată Sursa Zilei.

Potrivit Codului Penal, procurorul de caz poate să instituie sechestrul asupra averilor celor urmăriți, până la finalizarea procesului. Astfel, cei 5 foști miniștri care au primit aviz de începere a urmăririi penale, pentru care se va dispune măsura sechestrului, sunt: Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu.

În ultima declarație de avere, postată ca deputat, în 2006 (ulterior a fost numit la Banca Mondială), Mihai Tănăsescu are nu mai puţin de cinci apartamente în Bucureşti, din care unul în SUA. Familia are două case, una în Cornu şi alta în Giurgiu, dar și 3 terenuri. Tănăsescu are moștenire de la bunic obiecte de artă şi bijuterii, în valoare de aproximativ 60.000 de euro.

Daniel Funeriu a scris, în ultima declarație de avere ca angajat al Administrației Prezidențiale, în 2014, că are 2 terenuri agricole în Timiș de peste 50.000 de metri pătrați, 1 apartament în Arad și o casă de locuit în Germania. Fostul ministru al Educației are și 3 mașini, bijuterii de 10.000 de euro, dar și peste 150.000 de euro în conturile familiei. În 2012, familia Funeriu s-a îndatorat cu 2 credite, ambele de câte 100.000 de euro.

Și fostul ministru al comunicațiilor Adriana Țicău are casă în străinătate, în Franța. Ea mai are un apartament în Galați și zeci de mii de euro în conturi. De altfel, doar diurnele și indemnizațiile din Parlamentul European i-au adus, conform declarației de avere din 2014, peste 90.000 de euro anual.

Alexandru Athanasiu are trecute, în ultima sa declarație de avere, din 2008, 5 terenuri agricole în Constanța și casă de locuit în București, luată cu credit ANL. Fostul ministru are bijuterii și obiecte de artă de aproximativ 15.000 euro, dar și diurna de la Parlamentul European de peste 40.000 de euro. În urmă cu 6 ani, veniturile familiei erau consistente – Athanasiu avea 50.000 de lei anual ca senator, 100.000 de lei anual ca profesor universitar, venitul din Parlamentul European, iar soția câștiga peste 80.000 de lei pe an, ca magistrat.

La ultima declarație de avere, din 2010, fostul ministru Gabriel Sandu avea doar un credit pe 30 de ani, de 80.000 de euro, dar nici un depozit, nicio clădire, niciun teren sau vreun alt bun. În schimb, în declarația din 2008, a trecut-o pe fosta soție, care a obținut în urma divorțului, 2 clădiri și 1 teren.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: