Avertisment al ministrului în România – Vom avea climă ca în Grecia în 20 de ani

„În lipsa unor măsuri imediate, în 50 de ani sudul României va fi complet deșertificat”, consideră ministrul Mediului, Mircea Fechet. „În 20 de ani clima României va semăna foarte mult cu clima Greciei”, mai spune el.

Ministrul Mediului a făcut aceste declarații a Europa FM, întrebat dacă „România se deșertifică” și dacă „suntem în pericol”.

„Suntem într-un foarte mare pericol. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la ANM, în lipsa unor măsuri imediate, în 50 de ani sudul României va fi complet deșertificat. La fel cum spun colegii mei de la ANM, în 20 de ani clima României va semăna foarte mult cu clima Greciei”, a declarat Fechet la Europa FM.

Chestionat ce este de făcut, ministrul Mediului a spus că sunt necesare campanii masive de împădurire.

„În primul rând, pentru a opri deșertificarea din sud – și pierdem 1000 de hectare de teren arabil în fiecare an – trebuie să împădurim. Va trebui să avem campanii masive de împădurire în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi, Mehedinți, Dolj. Și cred că folosind bani din PNRR, pe care îi avem deja la dispoziție ar fi o primă măsură eficientă, testată, care va da roade”, a adăugat ministrul Mediului.

Anul trecut a fost unul excepțional pentru clima României. Comparativ cu celelalte regiuni ale Europei, în estul României au fost observate cele mai mari anomalii ale temperaturii în 2023, între 2 – 2,5°C față de perioada de referință 1991-2020. În sudul României, aproximativ 30 de zile au fost caracterizate de stres termic intens, în timp ce maximul european a fost în sudul Spaniei, 80 de zile

Într-un articol InfoClima.ro, fizicianul Bogdan Antonescu a analizat raportul anual privind climatul Europei 2023 al Agenției Europene Copernicus și a extras câteva date pentru România.

Pentru cea mai mare parte a teritoriului României, 2023 a fost cel mai cald an, dacă luăm datele din ultimii 74 de ani. În ceea ce privește abaterile lunare ale temperaturii, lunile aprilie-iunie au fost caracterizate de temperaturi mai scăzute decât cele ale perioadei de referință 1991-2020. Celelalte luni au avut anomalii pozitive ale temperaturii medii dintre care se remarcă recordul de temperatură din ianuarie 2023.

Cu excepția regiunilor montane, în 2023 în România a crescut durata de strălucire a Soarelui. În regiunea de sud și de est fiind observată o creștere de până la 6% față de media intervalului 1991-2020. De asemenea, în 2023 acoperirea noroasă a scăzut în România cu până la 6% față de media 1991-2020.

În ceea ce privește regimul precipitațiilor, acesta a fost deficitar pentru aproape întreg teritoriul României în 2023, sud-estul României fiind caracterizat de valori de abateri negative „excepționale” față de perioada 1991-2020.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: