Skip to content
Economie Societate

CRIZĂ a cărnii de porc. China cumpără toate cantităţile

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) atrage atenția asupra creșterii prețului la carnea de porc și cea de pasăre, anticipând că următoarea perioadă va aduce o majorare a prețului cu 30-40%.

Atrăgeam atenția asupra creșterii prețului la carnea de porc și păsare, în doar două săptămâni, cu 20% și previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Prețul a atins aceste previziuni și va crește în continuare cu 30-40%„, arată organizația, citată de profit.ro.

În opinia acesteia, România este dependentă de importuri. „Marii producători din Uniunea Europeană s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaz[ în state europene și vând către țările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană”, arată organizația.

Cel mai mare cumpărător este China, care cumpără toate cantitățile de carne de porc, contractele pentru acest an triplându-se. Puțini purcei mai sunt vânduți către România, prețul urmând a atinge săptămâna viitoare 80 euro/cap. Această criză este cauzată în principal de lipsa capacității de reproducție a României, la porc și pasăre, arată organizația.

Atragem atenția că nu fermierii sunt cauza exploziei prețurilor, ei rămân tributari unor politici de piață necontrolate și speculațiilor unor carteluri comerciale. Singurii profitori ai crizei sunt comercianții de purcei și o parte din abatoare-care fac prețul în țară. Solicităm de urgență sprijinul direct al Guvernului pentru prioritizarea construcției de ferme  de reproducție, că  acțiune împotriva celui mai mare risc – de prăbușire a producției de carne din România„, mai spune A.C.E.B.O.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *