Skip to content
Politică

Avertisment de la Bruxelles: Coaliția de guvernare a transformat PNRR într-un ”element electoral”

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a explicat că Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) va fi acceptat oricum la Bruxelles, însă acesta atrage atenția că vor exista blocaje în ceea ce privește implementarea acestuia până în august 2026 în România. De asemenea, social-democratul susține că Guvernul a refuzat un dialog cu PSD, motiv pentru care nu s-a ajuns la un consens privind PNRR.

„PSD a cerut mereu dialog pentru PNRR, atât cu noi, cât și cu experții, cât și cu partenerii sociali. După cum ați văzut sindicatele și patronatele au criticat respectivul plan. Nimeni nu este mulțumit cu planul trimis, ceea ce demonstrează că sunt probleme cu planul respectiv. Noi în continuare sperăm lucrul acesta și am constatat că în alte state europene s-a putut. În Italia a existat un vot pe plan, toate forțele politice au susținut planul. În Italia, dreapta conservatoare care este la putere s-a înțeles pentru prima dată cu stânga din opoziție pentru a susține planul. Sunt situații clare care arată că poate exista acest dialog.

În cazul României avem un plan care nu a fost acceptat la Bruxelles, dar chiar și aceste probleme ne dorim în continuare un dialog. PSD nu se opune planului, chiar ne dorim să accesăm acești bani cât mai repede. Ne dorim în același timp să fie un plan cât se poate de coerent. În sensul acesta, din discuțiile purtate zilele trecute și astăzi cu reprezentanții Comisiei Europene, Comisia Europeană susține ideea că trebuie să existe un dialog pe respectivul plan și știu că au invitat guvernul României să poarte acest dialog cu noi cei din PSD și cu partenerii sociali.

În prezent sunt mai multe state europene care nu au aprobat regulamentul, sunt state care au dificultăți în a avea o majoritate guvernamentală așa că România nu va fi ultima în ceea ce privește aprobarea acestui regulament și nu va exista niciun blocaj la noi în țară generat de acest subiect.

Noi am făcut această invitație la dialog, am venit cu variantele noastre ale planului, deci suntem total disponibili pentru România la finalul zilei pentru că românii ne vor judeca și cu privire la modul în care va arăta acest plan pentru că planul va fi acceptat, pentru că este nevoie să fie acceptat astfel încât celelalte planuri să poată fi implementate la nivel european. Problema este dacă vom putea să implementăm sau nu planul. Noi, cei din PSD, credem că trebuie să avem un plan ce poate fi implementat până la finalul lunii august 2026 când este termenul final de implementare”, spune Victor Negrescu.

Acesta atrage atenția că pentru implementarea PNRR-ului este nevoie de o mai bună comunicare între Guvern și partidele din Parlamentul României.

„Trebuie să existe niște modificări în planul respectiv, trebuie să existe un dialog între Guvern și partidele din Parlamentul României, un dialog tehnic și ulterior un dialog politic. Putem aproba planul în parlamentul României în plen dacă ajungem să convenim asupra unei forme comune.

Trebuie purtat un dialog cu partenerii sociali în sensul acesta și credem noi că ar trebui creat un mecanism transparent de implementare. Până în prezent nimeni nu știe să spună cum va fi implementat planul, cine verifică dacă planul este respectat așa cum a fost el agreat. Ne trebuie un mecanism în acest sens de monitorizare care să fie instituit, dar care nu există în prezent în forma planului. Este un lucru care este cerut de Comisia Europeană și iată că nu se regăsește în forma planului prezentată până acum”, spune Negrescu.

Principalul responsabil cu coordonarea și implementarea PNRR-ului este premierul României, Florin Cîțu, spune social-democratul.

„Cred că responsabilitatea din acest punct de vedere cade pe întreg Guvernul. Premierul României trebuie să își asume responsabilității coordonării planului. În toate celelalte state șefii de guverne au fost cei care au coordonat procesul, cei care au negociat. 

Vizita de acum de la Bruxelles a premierul este întârziată, dar este bine că se întâmplă. M-aș fi așteptat că el să anunțe după că planul este acceptat sau că mai au câteva modificări, să ne spună care sunt modificările ce a reușit să obțină și să depună planul mai devreme de 31 mai, ori nu s-a reușit acest lucru ceea ce în opinia mea îmi arată că discuțiile nu prea au fost pozitive la Bruxelles pentru că altfel ar fi trebuit să depună mai repede planul decât 31 mai și să nu fim printre ultimele state europene care depunem planul la Bruxelles.

Lucrurile nu arată bine și lucrul acesta îl vedem și din comunicarea publică, dar și din discuțiile pe care le-am purtat cu comisarii. Am aflat că sunt multe probleme, am dori să le corectăm pentru România, dar nu înțelegem de ce se refuză acest dialog care s-a făcut și în alte state, unde toate partidele au ajuns la un consens pentru că e nevoie de acești bani în economie, e nevoie de acești bani în economie, e nevoie dea cest plan de redresare. Peste tot a existat dialog, a existat consens, mai puțin la noi”, susține europarlamentarul.

În încheiere, Negrescu a acuzat guvernanții români de „o politizare a PNRR”. Întrebat de ce nu a existat niciun dialog între Guvern și PSD, social-democratul spune: „Asta trebuie să îi întrebați pe ei. Nu știu ce au putut să gândească în acest sens”.

„Poate au crezut că pot evita acest dialog, că pot face lucrurile deasupra tuturor fără să dea dovadă de transparență, fără să le explice cetățenilor ce fac cu banii. Acest plan trebuie implementat până la finalul lunii august 2026. Probabil vor fi alegeri atunci în 2024, poate se va schimba și Guvernul. Nu este planul celor care sunt acum pe funcțiile de miniștri, este planul României.

Trebuie să avem o abordare coerentă, dar nu au această perspectivă, adică au transformat planul într-un obiectiv politic, într-un element electoral pentru că vă mai amintiți că la finalul anului trecut au mai prezentat o variantă a Planului, cea respinsă, în cadrul unui eveniment electoral în campania electorală pentru alegerile parlamentare. E ceva care nu s-a întâmplat nicăieri: o politizare a planului”, conchide Victor Negrescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *