Skip to content
Externe

Avertisment de la Bruxelles: Rusia ar putea ocupa Belarusul în timp ce atenţia e îndreptată spre Ucraina

digi24.ro

Rusia ar putea ocupa de facto Belarusul, avertizează membri ai Parlamentului European, într-un moment în care atenția scenei globale se concentrează pe Ucraina, relatează EUobserver.

Desfășurarea recentă de trupe ruse în Belarus reprezintă o amenințare pentru Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia și întreaga Europă. Ar putea fi, de asemenea, parte dintr-un plan final de a subjuga și ocupa Belarusul”, au avertizat mai mulți eurodeputați printr-o scrisoare deschisă care a fost transmisă instituțiilor europene marți, 1 februarie. Printre semnatari se regăsesc și europarlamentari din delegația României, printre care liberalii Siegfried Mureșan și Marie-Jean Marinescu

Prezența continuată a forțelor militare ruse la solicitarea ilegitimă a regimului Lukașenko (din Belarus) ar trebui tratată ca o ocupare a Belarusului. Acest lucru trebuie transmis foarte clar în timpul discuțiilor pe care le poartă Statele Unite și UE cu Rusia”, au adăugat aceștia.

„Orice decizie diplomatică pentru a descuraja o posibilă agresiune rusă împotriva Ucrainei trebuie să prevadă un viitor independent și democratic pentru Belarus”, mai spun eurodeputații.

Scrisoarea a fost semnată de 77 de eurodeputați de pe tot spectrul politic, inclusiv de membri ai delegațiilor daneze, franceze, germane, suedeze și, nu în ultimul rând, române.

Rusia a început să acumuleze 30.000 de trupe în Belarus pentru un exercițiu militar comun programat să se desfășoare în luna februarie. Allied Resolve 2022, așa cum a fost intitulat, a început deja.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Federația Rusă și Belarusul de lipsă de transparență în ceea ce privește desfășurările de forțe.

Totuși, chiar dacă eurodeputații se tem că trupele rusești ar putea să rămână definitiv în Belarus, mulți oficiali americani și ucraineni consideră că forțele Moscovei ar putea fi folosite pentru o invazie asupra Kievului, care se află la doar 140 de kilometri distanță de frontiera belarusă, scrie b1.ro.

În acest context, familiile personalului american din Belarus au fost îndemnate de Departamentul de Stat al SUA să părăsească țara. Cetățenii Statelor Unite, spune Washingtonul, trebuie să evite călătoriile acolo din cauza „acumulării militare rusești neobișnuite și îngrijorătoare”.

Din cauza unei creșteri a activității militare rusești neobișnuite și îngrijorătoare în apropiere de frontiera cu Ucraina, cetățenii Statelor Unite care se află acolo sau care iau în considerare să călătorească în Belarus ar trebui să fie conștienți că situația este impredictibilă și că există tensiuni sporite în regiune. (…) Dată fiind volatilitatea crescută a situației, cetățenilor SUA li se recomandă ferm să nu călătorească în Belarus”, a transmis Departamentul american de Stat, luni, printr-o atenționare de călătorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *