PSnews

Ultima Oră

Avertisment dur pentru șoferi. Sunt pasibili de amendă

Zilele astea vremea ne-a cam jucat feste  , fiind neobișnuit de frig în luna aprilie, mai multe zone din România fiind afectate de ninsori și viscol.

Cele mai mari probleme le întâmpină zilele acestea șoferii care sunt destul de încurcați, deoarece nu știu ce să facă în cazul în care sunt prinși de autorități cu anvelopele de vara. Astfel, întrebarea care stă pe buzele tuturor este: Sunt pasibil de amendă dacă utilizez anvelope de vară în luna aprilie și mă surprinde iarna?

Răspunsul este destul de clar și controversat:

Da, Ssunteti pasibili de amenda. Punct. Mai mult decât atât, deplasarea în asemenea condiții de iarnă, cu anvelope de vară, este și periculoasă, iar firmele voastre de asigurări s-ar putea să strâmbe din nas în cazul unui nefericit accident.

Concret

Legislatia privind echiparea cu anvelope de iarnă  (inscriptia M+S) a autovehiculelor prevede că atâta timp cât drumul pe care circuli este acoperit cu zapadă, gheață sau polei ești obligat să ai mașina echipată cu aceste anvelope specifice sezonului rece.

Uitati prevederea cu 1 noiembrie-31 martie pentru ca ea a fost doar o idee din dezbaterea publica a acestei legi. Idee la care s-a renuntat tocmai pentru ca pot fi conditii de iarna si in afara intervalului acela. E posibil sa ninga in octombrie, dar si in aprilie.

Desigur, daca ai anvelope de vara in aprilie, te-a surprins zapada si ai o confruntare cu un politist, discutia poate sa devina interesanta:

Ce înseamnă “m-a surprins iarna”?, ai putea fi intrebat. Mai toata lumea are smartphone, un aparat de radio sau televizor. Accesul la informație este mai simplu și mai ieftin ca niciodată. Deci nu prea ai cum să fii „surprins”.

Pentru toate aceste dileme și eventuale dispute nu există alta soluție decât bunul-simt. Dacă ai aflat că vremea de iarna a venit primavara, în aprilie, și nu trebuie neaparat să pleci cu mașina, nu o face! Indiferent ce fel de anvelope ai. Este posibil ca starea drumurilor să fie mai proastă decât iarna în ceea ce privește aderentă pentru că utilajele de deszăpezit și materialul antiderapant au plecat deja în vacantă.

Deci, mai întâi de toate, pune siguranța ta pe primul loc! Și ține cont și de faptul că anvelopele de vară au performanțe slabe în condiții de temperaturi sub 10 grade Celsius.

Probabil că e mai sigur și mai sănătos să-ti ții anvelopele de iarnă pe mașina pana spre 1 mai și să le montezi undeva la început de octombrie. Riscul să fii surprins de iarnă scade mult, notează hotnews.ro

Plus eventuala nedespagubire a ta de către RCA sau CASCO în cazul în care ești implicat într-un accident. Pentru asta fiecare trebuie să-și studieze propriile documente de asigurare obligatorie sau facultativă și să vadă exact care sunt stelutele din contract. Până la urmă și asiguratorul are dreptatea lui: “Cine te-a pus sa iesi pe zapada cu anvelope de vara, cand stii ca e ilegal si incalca termenii din contractul nostru, contract pe care l-ai semnat?”.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi