Skip to content
Internațional

Avertisment FMI. Noul coronavirus lasă cicatrici adânci în economia mondială

www.pixabay.com
" "

Economia mondială îşi revine mai lent decât se aştepta de pe urma pandemiei de coronavirus iar această experienţă îi va lăsa cicatrici persistente. Avertismentul a fost lansat de economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, după cum transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

FMI urmează să publice, în data de 24 iunie, noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale, estimări care ” foarte probabil, vor fi mai pesimiste decât cele din aprilie”, chiar dacă există o incertitudine profundă cu privire la aceste prognoze, a declarat Gita Gopinath într-un mesaj video publicat vineri cu ocazia celei de-a şaptea ediţii anuale a Forumului asiatic de politică monetară.

" "

În raportul World Economic Outlook publicat în luna aprilie, FMI estima că economia mondială se va contracta cu 3% în acest an, cea mai gravă contracţie înregistrată după Marea Recesiune, dar a avertizat că este posibil şi un rezultat mult mai grav în cazul în care coronavirusul persistă sau revine. Tot în aprilie, FMI prognoza o revenire a creşterii în 2021 când economia mondială ar urma să înregistreze o revenire de 5,8%.

„Trebuie să fim îngrijoraţi cu privire la traiectoria revenirii”, subliniază Gita Gopinath, potrivit căruia amploarea crizei impune o realocare a forţei de muncă, criză care ar putea conduce la un val de falimente şi insolvenţe precum şi la modificarea comportamentului consumatorilor. „Multe din aceste variabile indică spre cicatrici semnificative”, a adăugat economistul şef al FMI.

Injecţiile mari de lichidităţi, salvatoare pentru diminuarea coronacrizei

Gita Gopinath a apreciat că laudele pentru progresele rapide de pe pieţele financiare ar trebui să revină reacţiei globale rapide la pandemie, care a ajutat la reducerea problemelor de lichiditate. „Am avut reduceri foarte rapide ale dobânzilor de politică monetară, injecţii mari de lichidităţi şi acestea cu siguranţă au ajutat cu lichiditatea globală. Întrebarea este desigur cât timp vor continua şi dacă este suficient”, a spus economistul şef al FMI, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte România, în luna aprilie FMI se aştepta ca economia să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, previziunile FMI mai arătau şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *