Skip to content
Politică

Avertisment greu legat de Rusia și de exploatările gazelor din Marea Neagră

traganje.wordpress.com

A fost dat un  avertisment greu legat de Rusia și de exploatările gazelor naturale din Marea Neagră. Vedeți despre ce este vorba în rândurile care urmează.

Astfel, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost adoptată miercuri, 20 iunie, de plenul Camerei Deputaților. Președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu a anunțat că PNL a votat pentru aprobare, însă a tras un semnal de alarmă că țara noastră riscă să devină în viitorul apropiat dependentă de gaz rusesc, dacă nu se încep lucrările de exploatare a gazelor din Marea Neagră, scrie PSnews Mehedinți.

Partidul Național Liberal a votat pentru aprobarea acestei ordonanțe 64 și eu sunt surprins de ce aud de la acest microfon, pentru că toți am votat, din ce am văzut au fost vreo trei voturi împotrivă. Ori e bună, ori nu e bună dragi colegi? PNL a cerut de două ori în cursul anului trecut întoarcerea la comisii pentru că era într-o formă în care România era în procedură de infringement. Da, s-a mărit prețul la producător. S-a liberalizat de fapt prețul la producător, care a dus la o creștere a prețului, dar eu îmi aduc aminte anul trecut de o măsură a Guvernului PSD prin care a luat 90% din dividendele companiilor din energie. Atunci au fost buni banii aceștia dragi colegi de la majoritate? Atunci au fost buni. Păi vorbim cu două măsuri? Ori lăsăm companiile să meargă pe piața liberă să își vândă produsul, respectiv gazul, să facă profit pe care să îl luați dvs. la bugetul de stat sau guvernele care vor veni, ori ținem totul sub control. Prețul la consumator este în continuare reglementat, este în continuare până în 2021, reglementat de ANRE. M-am uitat și eu în factura de gaze pe care am plătit-o acum câteva zile, în București. Și am văzut că a crescut tariful. Și m-am interesat. A crescut pentru că a crescut tariful de distribuție și mă întreb de ce?!? De ce un distribuitor din București trebuie să aibă tarif mai mare? Are vreo legătură cu prețul gazului? Stau să mă întreb…în fine, s-a crescut tariful de distribuție. Ok. Dar de aici să spunem că este 120 prețul când pe bursă m-am uitat alaltăieri și am văzut că se vinde cu 89(n.red. lei pe MWh), e mult. Eu cred că această lege, ca să închidem subiectul, este binevenită, este bine că s-a aprobat, în sfârșit cred că acum putem închide procedura de infringement. România iese din infringement sper după această lege și nu cred că obligarea tranzacționărilor, cum ați spus, cu 50% pe bursă și 50% prin contracte bilaterale va ajuta exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru că acolo trebuie să avem contracte bilaterale pe termen lung. Ori dacă noi obligăm pe cei care vin să investească miliarde să se ducă cu gazele pe bursă și or vedea ei ce or vinde, atunci nu vom avea niciodată exploatări din Marea Neagră. Și asta înseamnă că rezervele onshore, de pe pământ, vor scădea. Asta înseamnă dependență de gazul rusesc și vă întreb de aici, de la tribuna Parlamentului, asta vrem? Eu nu cred că asta vrea nici Parlamentul României și nici poporul român. Dragi colegi haideți să spunem lucrurile cum trebuie, să dăm drumul la exploatările din Marea Neagră pentru că le ținem blocate la Comisia de Industrii, pe niște lucruri – nu știu de ce încă, și haideți să terminăm o dată, să ne punem pe treabă”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru Servicii și Industrii din Camera Deputaților, Virgil Popescu (președintele PNL Mehedinți).

Citiți mai multe AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *