Avertisment OMSA privind utilizarea vaccinurilor împotriva Pestei Porcine Africane (PPA)

vaccin pesta porcina africana
Foto: UFA Revue

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OMSA) avertizează autoritățile veterinare și pe cele din industria porcilor cu privire la riscurile asociate cu utilizarea vaccinurilor sub-standard, împotriva PPA.

Un nou proiect de standard pentru producerea de vaccinuri sigure și eficiente împotriva pestei porcine africane (PPA) a fost propus în Raportul din septembrie 2023, al Comisiei de Standarde Biologice Europene.

OMSA monitorizează progresul mai multor candidați la vaccinul PPA, în diferite stadii de dezvoltare. Unele țări au aprobat sau efectuează studii pe teren pentru utilizarea vaccinurilor modificate, împotriva genotipului II de peste porcină africană. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor invită producătorii de vaccinuri să ofere feedback, Comisiei de Standarde Biologice Europene.

Daca vaccinurile PPA nu sunt testate si verificate exista riscul ca noi pericole sa amenințe sănătatea animalelor

Răspândirea continuă a pestei porcine africane (PPA) este o problemă îngrijorătoare pentru sector. Timp de mulți ani, lipsa unui vaccin sau a unui tratament eficient a făcut ca lupta împotriva bolii să fie foarte dificilă, iar piața cărnii de porc sa fie in dificultate.

Recentul anunț privind vaccinurile modificate, aprobate si testate în anumite țări au adus speranța de a avea noi instrumente eficiente pentru a stopa actuala epidemie de pestă porcină. Multe țări sunt interesate să folosească aceste vaccinuri pentru a ajuta la controlul focarelor de la granițele lor.

În acest context, OMSA subliniază importanța utilizării împotriva pestei porcine africane doar a vaccinurilor de înaltă calitate care s-au dovedit a fi eficiente și sigure, în conformitate cu standardele internaționale OMSA, in caz contrar, exista riscul ca viruși vaccinali se răspândească, sa creeze noi tulpini care nu pot fi detectate, ceea ce poate duce la boli grave.

PPA in Romania a adus 7.285 de cazuri la mistreți, în 41 de județe

Potrivit datelor de la Direcția de Sănătate a Animalelor, încă de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, la 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate 7.285 de cazuri la mistreți, în 41 de județe.

In prezent, mai sunt active, 36 de focare PPA, dintre care 34, la nivelul gospodăriilor populației și 2 focare la nivelul exploatațiilor comerciale de porcine (1 exploatație comercială autorizată sanitar-veterinar și 1 exploatație comercială înregistrată sanitar-veterinar).

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: