Skip to content
Economie

Avertismentul Comisiei Europene cu privire la majorarea pensiilor cu 40%: Ar duce la o explozie a datoriei publice

Comisia Europeană a avertizat în raportul de țară făcut public marți că legea votată de majoritatea PSD, care prevede creșterea cu 40% a tuturor pensiilor începând de la 1 septembrie, va duce la un deficit bugetar de 6,1% în 2021 și provoacă un ”mare risc de sustenabilitate fiscală” în România

Creșterea abruptă a pensiilor de la 1 septembrie este principalul subiect al raportului de 90 de pagini, fiind invocată în repetate rânduri drept cauză a unor viitoare derapaje majore ale României de la țintele macroeconomice asumate.

Astfel, pe lângă creșterea rapidă a deficitului bugetar, legea pensiilor va determina și explozia datoriei publice, proiectată să ajungă în 2030 la 90% din PIB (față de doar 35% în 2018).

Un alt impact semnificativ al aplicării legii pensiilor în forma actuală va fi asupra ratingurilor de țară. ”Eșecul adoptării unor măsuri de corecție în domeniul fiscal sau al unor măsuri de compensare ori amânare a creșterii pensiilor reprezintă un risc major de scădere a ratingurilor României.

Raportul de țară listează corupția drept ”problemă majoră pentru mediul de afaceri din România” și avertizează asupra nivelului scăzut de investiții în infrastructura de transport și în activitățile de cercetare și dezvoltare.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *