Skip to content
Politică

Avertismentul fostului ministru Daniel Funeriu, înainte de începerea școlii: Orice măsură de protecție este degeaba dacă nu se respectă regulile

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Într-o declarație pentru PS News, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, este de părere că utilizarea celor trei scenarii propuse pentru începerea școlii este o decizie corectă. Totodată, el susține că „problema majoră nu e cea legată de decizii, ci de modul în care ele sunt sau nu respectate de populație”.

„E corectă, dar nu e doar decizia premierului. Pentru că această decizie nu a luat-o dl Orban fiindcă așa i-a trecut lui prin cap când se bărbierea dimineața, ci a fost luată pe baza experiențelor altor țări și recomandările experților”, a declarat politicianul.

Daniel Funeriu afirmă că decizia de începere a școlii „e necesară”și explică cum „orice măsură de protecție este degeaba dacă oamenii nu respectă regulile”.

„Nu e nici bună, nici rea. E necesară. E salutară măsura descentralizării. Să-i vedem acum pe cei care cer isteric descentralizare când vine vorba de primit bani cum își îndeplinesc sarcinile când vine vorba de luat decizii. Descentralizarea deciziei e rațională, pentru că e aberant să închizi o școală în Bistrița pentru că ai focar în Argeș.

În același timp, sper că s-au luat măsuri pentru reducerea navetei profesorilor, pentru că mobilitatea sporită este factor de propagare a virusului. Trebuie să minimizăm riscul și să maximizăm oportunitățile de învățare. Dar orice măsură e degeaba dacă oamenii nu respectă regulile. Problema majoră nu e cea legată de decizii, ci de modul în care ele sunt sau nu respectate de populație”, susține Daniel Funeriu.

Întrebat cum crede ca va evolua epidemia după începerea școlii, fostul ministru declară:  „Numele meu este Daniel Funeriu, nu Mafalda. Copiii mei au reînceput școala în mai, în Germania, și asta nu a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri în localitate. Dar toată lumea respectă regulile cu strictețe”.

Ludovic Orban a declarat luni, 7 septembrie, că „lucrurile cred că sunt clare. Atât președintele, cât și Guvernul, au anunțat modalitatea de deschidere a școlilor, în funcție de nivelul de răspândire al virusului”, amintind de cele trei scenarii.

„Până la unu la mie se poate începe pe scenariul verde, adică cu copiii în clasă, între unu şi trei la mie de cazuri cumulate pe ultimele 14 zile învăţământul mixt, jumătate în clasă, jumătate online alternativ, ce este peste trei la mie se va începe şcoala online. La ora actuală, direcţiile de sănătate publică au transmis datele pe fiecare localitate”, a declarat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *