Avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, îl avertizează pe președintele interimar Ilie Bolojan să nu adâncească criza de legitimitate în care se află România în acest moment.
Avocatul se referă la posibilitatea desemnării unui nou judecător al Curții Constituționale din partea președinției. Potrivit lui Toni Neacșu, președintele interimar poate numi un judecător la CCR oricând după data de 13 aprilie, dar nu mai târziu de 13 iunie. Mandatul judecătorului desemnat va începe după 13 iulie, când va depune jurământul.
Neacșu îl avertizează că noul președinte rezultat din alegeri va putea revoca decretul de numire și să desemneze un magistrat agreat pentru CCR.
Mesajul lui Toni Neacşu:
“Avertisment pentru președintele interimar Ilie Bolojan și consilierii președinției.
Noul președinte al României, rezultat din alegeri și legitimat de ele, va fi cunoscut între 22 mai și 25 mai 2025.
Președintele interimar poate desemna un nou judecător la CCR din partea președinției (și implicit a PNL) oricând după data de 13 aprilie și până cel mai târziu pe 13 iunie. Mandatul efectiv al judecătorului desemnat la CCR nu va începe însă decât după 13 iulie 2025, când va expira mandatul judecătorului înlocuit și când cel nou va depune jurământul. Decretul președintelui interimar nu va produce efecte decât după 13 iulie, deci după depunerea jurământului, până atunci judecătorul desemnat (Emil Boc să zicem) fiind doar provizoriu.
Noul președinte al României rezultat din alegeri va putea revoca decretul de numire a unui judecător la CCR oricând până pe 13 iulie 2025 și să numească un alt judecător pe care îl agreează. Decretul președintelui de numire a unui judecător la CCR nu poate fi contestat în justiție pentru oportunitate dar poate fi revocat oricând până la depunerea jurământului de către noul președinte ales.
De aceea spun că d-ul Ilie Bolojan va desemna el însuși un judecător la CCR doar dacă are certitudinea că urmașul său legitimat de alegeri este Crin Antonescu, pentru că altfel orice desemnare pe care o face este iluzorie.
Rațional ar fi ca d-ul Bolojan să nu adâncească criză de ilegitimitate în care ne aflăm și să recunoască dreptul președintelui României cu atribuții depline de a face desemnarea pentru CCR. Desigur că asta ar da peste cap planurile politice ale coaliției parlamentare, care ar trebui să accepte posibilitatea ca, în funcție de rezultatul alegerilor, să piardă unul din cele 3 locuri vacanțe la CCR”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News